Foto: SVT

Tivoli lägger ned – igen

Tivolis redaktion har beslutat att stoppa utgivnignen av barntidningen.

De ekonomiska problemen för Tivoli är inte nya. Ifjol gick tidningen omkull, för att några månader senare återuppstå genom en nystart i september.

Kommer ni att kunna återuppstå igen?

Vi kommer inte att kunna driva Tivoli vidare i den här formen, det krävs en annan organisation. Vi kommer inte att kunna bli räddade på samma sätt igen, säger Tivolis chefredaktör Camilla Nyman till Kulturnyheterna.

Ett av problemen för Tivoli har varit att man inte fick distribueras via Tidsam, utan bara av en mindre distributör.

– Att komma ut på bred front i butiker i Sverige det går inte idag, sade Camilla Nyman till Kulturnyheterna i en intervju tidigare i år.

Ett annat problem för tidningen är att den inte har lockat till sig nya prenumeranter i det antal som skulle ha krävts för att klara ekonomin.

31 utgåvor

Tidningen, som har innehållit både nya serier och klassiker som ”Barna Hedenhös” och ”Loranga Masarin och Dartanjang” har funnits i drygt tre år och kommit ut i sammanlagt 31 utgåvor.

– Tidningen har varit en oas i den svenska barnserieutgivningen; en viktig publiceringsmöjlighet för svenska serieskapare som vill nå en yngre publik och ett bevis på att man kan göra serietidningar med hjärta, säger Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg i ett uttalande.

Tidningens prenumeranter kommer att bli informerade om nedläggningen via brev. Brevet kommer också att innehålla information om hur kompensationen för kvarvarande nummer ser ut.

– Orsaken till att vi startade Tivoli var att vi ville ge barn bra läsning och ett alternativ i tidningshyllan, säger Camilla Nyman.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer