I sin kommande bok arbetar författaren Tom Malmquist med berättelsen om hur hans pappa Thomas ”Malmen” Malmquist stora avslöjande blev ett personligt helvete för honom – och för familjen. Foto: TT/SVT

Avslöjandet slog hårt mot journalisten bakom spelskandalen: ”Blev ett helvete för familjen”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya tv-serien ”Spelskandalen” bygger på en sann historia om mutor och läggmatcher inom svensk idrott i början av 90-talet. Det var Expressen-journalisten Thomas “Malmen” Malmquist som avslöjade skandalen – men ingen trodde honom. Efterspelet fick stora konsekvenser för honom, men också för hans son Tom Malmquist som nu skriver en bok om händelsen.

– Det blev ett helvete för familjen, med livvakter och mordhot, berättar författaren för SVT.

I februari 1990 avslöjar Expressens dåvarande sportchef Thomas “Malmen” Malmquist att det förekommer mutor och läggmatcher inom svensk idrott. Avslöjandet skakar Sportsverige. Men även för Malmquists egna familj, när idrottsverige och kollegorna inte riktar sin ilska mot läggmatcherna – utan mot avslöjandet. 

– Det blev ett otroligt tryck, han blev väldigt ensam under den här tiden. Pappa började självmedicinera med både migräntabletter, sömntabletter och alkohol, säger Tom Malmquist. 

– Vi hade två livvakter på nedervåningen i vår villa i Huddinge, och två livvakter utanför med skarpa vapen. Det här är någonting som jag fortfarande bearbetar. När du är i den åldern är du så påverkbar. Pappa var min hjälte, sen förvann han, säger Tom Malmquist.

Publiceringen leder till att justitiekanslern väcker åtal mot Expressen, som stod fast vid storyn. Tidningen frias, men för Thomas Malmquist uteblir ändå upprättelsen.

Först tio år senare gick en spelare i bandylaget Boltic ut och erkände att de omfattande läggmatcherna hade skett på riktigt.

“Bad mig skriva på dödsbädden”

Nu skriver Tom Malmquist en bok om Spelskandalen och relationen till sin far. Förhoppningen är att arbetet med ”Istid”, som ges ut nästa höst, att ska kunna läka relationen och ge pappan upprättelse. 

– Det är ett trauma. Det är först nu har jag kunnat närma mig pappa, säger författaren Tom Malmquist. 

– När pappa låg på dödsbädden för tio år sedan bad han mig att skriva om det. Då hade jag precis förlorat min livskamrat Karin, jag orkade inte tänka på Spelskandalen då. Men nu när jag är i samma ålder som pappa var när han avslöjade den kan jag nog förstå honom bättre, säger Tom Malmquist.  

Som en del av skrivandet av den nya boken publicerade han i förra veckan en text om händelsen i tidningen Vi, som rönt stor uppmärksamhet. Det positiva genomslaget har varit en lättnad för Tom Malmquist. 

– Jag är jättestolt och glad. Även om jag skrivit texten så är det min pappa som talar. Jag är stolt över min pappa i det här. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.