Lustan Lakejer i Melodifestivalen 2007. Tom Wolgers andra från höger, Johan Kinde andra från vänster. Foto: Björn Olsson / TT

Lustans lakejer-medlemmen Tom Wolgers är död

Uppdaterad
Publicerad

Lustans lakejer-medlemmen Tom Wolgers har avlidit, 61 år gammal. Det bekräftar bandets sångare Johan Kinde för Kulturnyheterna.

– Han gick bort i tisdags, det känns fortfarande overkligt, säger Johan Kinde.

Sångaren Johan Kinde och klaviaturspelaren Wolgers träffades på en nattklubb i Stockholm 1981 och blev snabbt goda vänner. Kort därefter gick han med i Lustans Lakejer, och bandet spelade in albumet Uppdrag i Genéve, som med singeln Stilla nätter blev ett genombrott.

– Han tillförde otroligt mycket till bandet. Tom var ju utbildad, han lärde sig piano från en ung ålder, och det tillförde en helt ny dimension till musiken, säger Johan Kinde, sångare i Lustans lakejer.

Förebild för bandmedlemmarna

Den fyra år äldre Wolgers hade sett mer av världen, minns Kinde, och berättar om hur han med sitt intresse för konst, musik, mat och vin blev en förebild för de övriga medlemmarna.

– För mig var han som en storebror. Tom var så världsvan, han tillförde ett självförtroende till bandet, säger Johan Kinde.

– Med Tom vi blev vi popstjärnor. Hans entusiasm, hans livslust och kärleken till konsten smittade av sig. Han lämnar ett stort hål hos oss alla, han var en av de få sista riktigt excentriska människorna som fanns kvar i Sverige.

Son till Beppe Wolgers

Musikern Tom Wolgers föddes 1959. Han var son till tv-personligheten Beppe Wolgers. Wolgers var aktiv som musiker och modell och är mest känd för sin tid i bandet Lustans lakejer och sitt egna band Mockba Music.

2007 medverkade Wolgers i Melodifestivalen tillsammans med Lustans Lakejer. 2016 återförenades de igen, 35 år efter den andra skivan. Senaste konserten med bandet var en livestreamad version i somras. Det var den sista spelningen ihop, berättar Johan Kinde.

Nu jobbar Lustans Lakejer på en ny skiva där Tom Wolgers medverkar. Om omständigheterna tillåter kommer bandet åka ut på en jubileumsturné nästa år, då bandet firar 40 år.

– Det får bli en kombinerad jubileum och hommage, för att hylla vår gamle vän och broder, säger Johan Kinde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.