Helena Bergström tycker att Tord Peterson är en av våra legendariska skådespelare. Foto: Henrik Montgomery/TT – Jonas Ekströmer/TT

Tord Peterson från Änglagård-filmerna är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Tord Peterson har dött, rapporterar DN. Skådespelaren, som var mest känd från ”Änglagård”-filmerna, blev 94 år gammal.

Tord Peterson har sedan 50-talet medverkat i ett stort antal svenska filmer och tv-serier. Han är mest känd för rollen som Ivar Pettersson i ”Änglagård”-filmerna. Han spelade även i filmer som Julatoriet, Den goda viljan, och Populärmusik från Vittula.

– Vi känner oss väldigt glada över att ha haft honom hos oss så länge. Han har fyllt våra liv med glädje och en massa kvicka och finurliga upptåg. Vi känner oss väldigt lyckligt lottade och kommer att sakna honom oerhört mycket, säger dottern Katarina Tordsdotter till Dagens nyheter.

”En riktigt stor skådespelare”

Helena Bergström spelade emot Tord Peterson i Änglagård, men berättar att hon växte upp med honom som en av skådespelarna på teatern i Västerås, där hennes pappa var teaterchef i slutet av 60-talet.

– Han var en riktigt stor skådespelare. Han var en sådan stor skådespelare som var mer i skymundan. Man har inte sett honom i allt för mycket, men jag tycker att han tillhör en av våra legendariska. Enormt ödmjuk, yrkeskunnande och med en värme, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.