Totta Näslund har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Bluesartisten Torsten ”Totta” Näslund avled på söndagsmorgonen på en sjukhus i Göteborg efter en längre tids sjukdom. Han blev 60 år gammal.

Totta Näslund gjorde sig känd under 70-talets proggvåg i band som Nynningen och Nationalteatern. Senare bildade han Tottas Bluesband och på senare år sjöng han även visor.

I lördags skulle Näslund ha uppträtt på festivalen Holmen Blues i uppväxtorten Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik, men tvingades ställa in.

-Det här har varit hans hemmagrej, han har ställt upp för oss i alla år vi drivit festivalen. Allt känns så konstigt nu, säger Bengt Sellin, initiativtagare till festivalen.

Arbetade i hamnen

Totta Näslund föddes den 1 april 1945 i Sandviken. Han växte upp i Köpmanholmen och flyttade 1970 till Göteborg, där han tog arbete i hamnen. 1971 bildade han bandet Nynningen tillsammans med Tomas Forsell och Bertil Goldberg.

Vid samma tid flyttade den redan kända musikgruppen Nationalteatern till Göteborg och de båda banden började umgås. Det ledde till att Totta Näslund 1975 blev en av medlemmarna i Nationalteatern. Första skivan han medverkade på var Kåldolmar & Kalsipper.

Han hade också en framträdande roll i det s.k. Tältprojektet.

Efter Nationalteatern blev han en av de svenska föregångarna inom bluesen tillsammans med bland andra Tottas Bluesband. Han debuterade som soloartist i 50-års åldern efter några års uppehåll med skivsläppen. De senaste åren ägnade han sig mest åt visor.

Till sin 60-års dag i april i år passade han på att fira tioårs jubileum som soloartist med ett nytt samlingsalbum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.