Alice Bah Kuhnke i fokus när nya regeringen presenterades. Foto: TT

Tre punkter om den nya kulturministern

Uppdaterad
Publicerad

Per Andersson, redaktör på Kulturnyheterna, kommenterar valet av Sveriges nya kulturminister.

Ingen, utom möjligen Alice Bah Kuhnke själv, vet ett smack om var Sveriges nya kulturminister står kulturpolitiskt.

Har hon någon ideologisk grundhållning? Har hon före den senaste veckan funderat över kulturpolitikens kärnverksamhet: att fördela knappt 7 miljarder kronor skattemedel till kulturlivets strukturer och aktörer? Ska hon bli den synliga och debattdrivande minister som kulturlivet alltid skådar i sina visioner, eller prioriterar hon som de flesta ministrar i verkligheten att arbeta genom utredningar, myndigheter, lagförslag och riksdagsbeslut?

Bah Kuhnke kulturminister

Vad man ska tro om Sveriges nya kulturminister är verkligen för tidigt att uttala sig om (vilket i sig är en lite märklig situation efter en nyss avslutad valrörelse).

Men tre saker kan man ändå våga påstå, med anledning av Alice Bah Kuhnkes utnämning till statsråd.

1. Kulturpolitiken är inte viktig för den politiska makten, varken för att vinna den eller för att behålla den. Det visste vi i och för sig redan, men det blir grymt tydligt genom Alice Bah Kuhnkes utnämning till kulturminister. Då syftar jag förstås inte på hennes person, utan på processen, så långt man kan sluta sig till den från utsidan.

Socialdemokraterna, stora nog att ta det de verkligen ville ha i regeringsförhandlingarna, har uppenbarligen gett bort kulturministerposten till Miljöpartiet som en tröst. Hur MP än letade kunde de inte hitta någon lämplig kandidat inom partiet, utan var tvungna att gå utanför de egna leden och rekrytera brett och förutsättningslöst. Och man fick ju söka sig rätt långt bort från huvudspåret innan man hittade Alice Bah Kuhnke, generaldirektör för Ungdomsstyrelsen och tidigare hållbarhetschef på tekniska konsultbolaget ÅF.

2. De politiska partierna är tomma på kulturpolitisk kraft och barskrapade på kulturpolitisk talang. Råkar man tilldelas kulturministerposten i en regeringsförhandling vet man inte vad man ska göra av den och framförallt inte vem som ska göra det.

När Kulturnyheterna igår trålade efter socialdemokratiska kandidater kom vi efter många telefonsamtal med försänkta sossar upp med en lista namn som var antingen bleka eller halvbra. Samma dilemma var smärtsamt tydligt för alliansregeringen: först tog man en kulturminister utifrån med massor av visioner som visade sig inte vara realistiska (Cecilia Stegö Chilo) och sen en hantverkare från kulturutskottet som är dokumenterat realistisk men som oavsett hur mycket hon uträttar kritiseras för att inte vara visionär (Lena Adelsohn Liljeroth).

3. Kombititeln kultur- och demokratiminister kan betyda mer är vad kulturlivet skulle önska. Ser man till kulturmeriterna är Alice Bah Kuhnke ärligt talat en ganska konstig rekrytering. Men ser man till demokratiuppdraget är hon mer mittiprick och har substantiella meriter.

Demokratiministern ska se till att demokratin fungerar bra i samhället, identifiera problem och motverka dem. Avgående demokratiminister är Birgitta Ohlsson (FP), även hon hade posten som ett dubbeluppdrag men då tillsammans med EU-ministerposten. En regeringsbildare kan vara lite kreativ med demokratiministern, som inte är obligatorisk statsrådspost och inte har ett eget departement. När Birgitta Ohlsson i december 2013 lämnade sin stora ”demokratiskrivelse” till riksdagen, angav hon som sina mål att stimulera samhällsengagemang och bidra till en ”livfull debatt om demokratins möjligheter och utmaningar”.

Demokratiministerns ansvarsområde är väldigt likt det Alica Bah Kuhnke arbetar med på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, där hon är generaldirektör sedan september 2013. Det är inte heller olikt hennes tidigare arbete som hållbarhetschef på börsnoterade ÅF, ett uppdrag som gick ut på att skapa förtroende för den stora teknikkonsultfirmans miljökunnande, dvs se till att bryta ner den skepsis som lätt uppstår kring höga och ädla mål.

 Så kanske går vi mot ett nytt skede i kulturpolitikens erosion.

 Efter en minister utan visioner kommer en minister som har visioner – men om annat än kulturpolitik?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet