Svenska Rebecca Ferguson är nominerad till en Golden Globe för rollen i ”The white queen”. Foto: TT

Ferguson om Golden Globe-nomineringen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skådespelerskan Rebecca Ferguson är nominerad till Golden Globe för bästa kvinnliga skådespelare.

– Det är helt absurt, jag kan inte förstå det. Jag väntar fortfarande på att någon ska ringa och säga att de gjorde ett stort misstag och att de menade Claire Danes och inte mig, säger Rebecca Ferguson till Kulturnyheterna.

Hon är nominerad till Golden Globe för bästa kvinnliga skådespelare i kategorin miniserie/tv-film för sin roll i den brittisk-amerikanska dramaserien ”The White Queen”.

– Min första tanke var så strategiskt av dem att plocka in en okänd, skandinavisk tjej mitt bland veteranerna.

– Jag hade också ett fint möte med Hollywood Foreign press, som delar ut priset, när jag var i USA. Jag visste inte att det var dem jag träffade men vi hade kul tillsammans och skrattade mycket så det kan ju också vara varför jag fick nomineringen, säger hon.

Annorlunda framgångshistoria

Rebbecca Ferguson hade en stor roll i den svenska såpoperan ”Nya tider”  i början av 2000-talet. När den tog slut åkte hon till USA för att spela in en annan serie, som sedan lades ner. Då flyttade hon tillbaka till Sverige igen.

– Jag ville agera men ville inte gå på scenskolan, jag ville inte göra som alla andra och så var jag rädd för att inte komma in. I flera år jobbade jag med helt andra saker.

– Jag har inte vassa armbågar eller är den som går på fester och säljer in mig själv. Men rätt som det är så hände det för mig ändå, säger hon.

Gjorde Comeback

På en loppmarknad i Simrishamn blev Rebecca Ferguson återupptäckt av regissören Richard Hobert som letade efter en huvudroll till sin kommande film ”En enkel till Antibes”.

– Han kände igen mig och kom fram och frågade om jag var intresserad, säger Rebecca Ferguson.

Hon landade huvudrollen och efter det tog skådespelarkarriären fart.

– Det var på grund av den filmen som jag fick jag en agent och det gjorde att jag kunde slå igenom internationellt, säger hon.

Spelar rysk spion

Det har varit tal om att serien ”The white queen” som Rebecca Ferguson är nominerad för ska läggas ner men enligt Ferguson finns det en chans att den lever kvar i USA.

– I USA har de pratat om att fortsätta, vad jag vet skrivs just nu säsong 2, säger hon.

Men blir det en nedläggning har Rebecca Ferguson andra planer framöver, bland annat kommer hon att spela huvudrollen i filmen ”Despite the Falling Snow” av regissören Shamim Sarif, där hon spelar en rysk spion.

– Det handlar om en rysk spion från 1959 som vaknar upp i USA år 2001. Det är film där jag får spela två roller vilket känns väldigt roligt och utmanande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.