Foto: SF

”Trumbo”

Publicerad

Dalton Trumbo var en gång den bäst betalde filmmanusförfattaren i hela världen. Han skrev manus till filmer som “Spartacus”, “Exodus” och “Prinsessa på vift”. Han var också kommunist och svartlistad under kalla kriget då USA skräckslaget jagade “Den röda faran” på hemmaplan.

Hollywood gillar att göra film om sig själv. Visst kan det bjuda på bra material: drömmar som uppfylls och krossas, extrem rikedom, dekadens och färgstarka showbizfigurer. Ändå ska man vara lite vaksam med det hollywoodska självbetraktandet, då det lätt tippar över i smetig nostalgi eller självgodhet.

“Trumbo” börjar som en rejäl utskällning av Hollywood och amerikansk kommunistskräck, men slutar dessvärre i mysig nostalgi.

På 40-talet fanns ett gäng i Hollywood, mest manusförfattare, som var aktiva kommunister. Dalton Trumbo var en av dem. När kommittén för antiamerikansk verksamhet började jaga kommunister, åberopade Trumbo sin grundlagsstadgade rätt till åsiktsfrihet och vägrade avslöja sina partisympatier, varpå han blev en av “The Hollywood Ten”, svartlistad och dömd till fängelse.

När manusförfattarna slipper ur finkan är de fortfarande svartlistade, filmproducenterna vill inte ens ta i dem med tång. Allt de kan är att skriva historier, hur ska de tjäna sitt uppehälle? Det blir B-filmsmanus i industriell skala, under pseudonym. Här går “Trumbo” från att handla om politik och rättvisa till att bli en fiffig historia om påhittighet och “framgång mot alla odds”.

Manusmännen harklar och hostar, dricker whisky och röker. Denna romantik ger kanske en sann bild av filmmanus-skrået, men är också tröttsam och förutsägbar. Roligare då när en frisksportare som Kirk Douglas (Dean O’Gorman) dyker upp på Trumbos förstukvist med ett brett leende och en stickad, kycklinggul jumper.

Det är rakt igenom ett väl genomfört hantverk, härlig Hollywoodnostalgi och med stabila stjärnor som Helen Mirren, Bryan Cranston, John Goodman och (något förvånande) komikern Louis CK.

Bryan Cranston i titelrollen har svårt att skaka av sig sin genombrottsfigur som knarkkung/familjefar i “Breaking bad”. Den så välkända “Walter White” gör sig påmind på flera ställen, inte minst på sitt självgoda översittarsätt med goda intentioner. Jag är mycket svag för Diane Lane, men rollen som Trumbos hustru är lika trång som en 50-talsklänning, idel lojal hustru och god mor. Glänser allra mest gör faktiskt Louis CK som den mest radikale av dem alla: manusförfattaren Arlen Hird.

”Trumbo” är ändå en proffsig Hollywoodproduktion med driv i berättandet. De svagare sidorna upptäcker man först en stund efteråt. Vart tog politiken vägen? När slutade filmen att handla om ideologi och grundlagsbrott och gick över till en historia om en driftig man som enligt den amerikanska drömmens alla regler hittar nya sätt att prångla ut sina manus inkognito?

Synd på så rara ärtor.

Betyg: 3

Regi: Jay Roach

I rollerna: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Louis CK

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet