Foto: SVT

Trygve Skaugs dikter om sorg och förlust ger tiotusentals tröst

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och Instagram-poeten Trygve Skaug toppar försäljningslistorna i Norge. Hans dikt om självmord har exploderat på sociala medier – människor i alla åldrar finner tröst i hans ord.

Förra våren släppte Trygve Skaug diktsamlingen Følg med nå – en poesibok som har nominerats till Uprisen för bästa ungdomsbok. En av dikterna handlar om suicid och att kämpa mot psykisk ohälsa.

”Det här är ett ode till de killar och de tjejer som fick ge upp i kampen mot mörkret”. Dikten skrev han efter att en kille han växte upp med tog sitt liv.

Coronaviruset och kulturen

– Jag kände en sån vrede över att det här är min grannskap och värld. Är det så i min värld att det är så mörkt att vissa inte orkar mer, eller inte kunde prata med oss först?

I dikten skriver han att ”det är för dem vi ska slåss med strömbrytare fästa vid knogarna”.

– Det kändes bra att skriva om självmord på ett sätt som hatar handlingen men älskar han som gjorde det, eller står på samma sida som han, säger Skaug.

Bombarderar sociala medier med poesi

I julas, när författaren och konstnären Ari Behn begick självmord exploderade dikten på sociala medier med över 10 000 delningar.

– Jag fylldes av en stark sorg som jag hade känt tidigare. Det jag upplevde när den delades av så många var att det kanske betydde att nu var vi redo att slåss med strömbrytare på knogarna. Allihopa, säger Skaug.

Skaug vill att dikterna ska finnas i folks vardag. Hans ”shotgun” är sociala medier där han bombarderar sina 120 000 följare med poesi. Han ser sig som en i ett gäng som försöker hålla liv i lågan.

– Om jag har en känsla försöker jag kapsla in den fort och sätter den i min shotgun och fyrar av, och så blir det en dikt. Ett slags shotgun-poesi, ett skott från höften, säger Skaug.

Hjälp varandra i mörkret

Skaug har under flera års tid känt att livet är som ett stort svart hål med mörker som är omättligt. Men när det känns som att man är fast i en mörk grotta menar han att vi människor måste hjälpa varandra att hitta ljuset.

– Vi behöver nån som står inne i grottan och säger: ”Jaha, där står du. Det här är ingen grotta, utan en tunnel. Fortsätt gå.” Jag är en av dem med reflexväst i tunneln som säger: ”Kör på! Här har du en spade. Kom igen!”, säger Skaug och fortsätter:

– Om alla har varsitt skift i tunneln kan vi hjälpa varandra.

Se hela intervjun med Trygve Skaug i Babel, söndag 5 april i SVT2 kl 20.00 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet