Tummen ner till musik i tunnelbanan

Publicerad

I förra veckan kunde Kulturnyheterna berätta att Södermalmspolisen föreslår klassisk musik i tunnelbanan för att motverka brott. Men musikforskaren Björn Hellström anser att förslaget bygger på missuppfattningar.

– Det finns fortfarande en bild av klassisk musik som något högre och ouppnåeligt istället för att se det som vilken kulturform som helst. Vad jag vet finns ingen forskning som visar att klassik musik är lugnande och därmed skulle minskar brottsligheten. Jag har inte sett någon sådan empiri, säger Björn Hellström, professor i ljudkonst på Konstfack.

London förebilden

För snart tio år sedan lyckades polisen i London minska vissa brott med en tredjedel på några av stadens värst drabbade tunnelbanestationer, efter ett experiment med klassisk musik i högtalarna på stationerna. Och nu vill Södermalmspolisen göra ett försök i Stockholms tunnelbana. Men enligt Björn Hellström var det inte någon lugnande effekt i musiken som drog ned brottsstatistiken i London. Istället menar han att den klassiska musiken spelades så högt att de ungdomar som brukade stryka omkring i biljetthallarna helt enkelt inte stod ut med att vara kvar, och istället drog vidare till andra platser.

– Det handlar om att sortera folk och skjuta bort dem med ljud. Många ungdomsgäng som använder lokalerna som värmestugor lämnar dem om det spelas hög, klassisk musik. Lite tillspetsat kan man säga att man använder musiken som missiler mot en grupp och magneter för en annan grupp. Det är ett slags ljudkrig man sätter igång.

”Ingen prestige om det inte funkar”

Men Södermalmspolisen tror fortfarande att den klassiska musiken är en metod värd att pröva.

– Förslaget är i sin linda just nu. Men det är kul att testa något nytt inom polisen i Sverige, och jag har tänkt på just lugnande musik. Vi har två stycken våldstoppar då det är mycket folk under kort tid i tunnelbanan. Den ena klockan ett när de första krogarna stänger, och den andra vid tre. Det är under den sista som vi skulle vilja prova att spela musik nere i tunnelbanan i 15-20 minuter, säger Robert Kindroth, gruppchef för polisen vid Medborgarplatsen.

Att musiken snarare skulle ha en avskräckande än en lugnande effekt ser inte Robert Kindroth som något hinder för att göra ett försök.

– Vi vill inte skrämma bort folk. Vi vill att de ska kunna åka tunnelbana och känna att det är en trevlig miljö. Funkar det inte så ligger det ingen prestige i det – då har vi provat åtminstone, säger han.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Foto och klippning: Joakim Hallgrim Rückert

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.