Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: TT

Förolämpade presidenten på Twitter – får fängelse

Publicerad

Villkorlig fängelsedom på ett år och nio månader. Det blev följden för Bülent Kenes, utgivare av den engelskspråkiga turkiska tidningen Today's Zaman, sedan han befunnits skyldig till att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan på Twitter.

Mikrobloggen Twitter är uppenbarligen inte president Erdogans favoritsajt. För ganska exakt ett år sen stängde han ner bloggen efter att ett antal ljudinspelningar, som påstods avslöja korruption i hans inre krets, lagts upp på sajten.

Nu döms alltså en tidningsutgivare till fängelse på grund av ett tweet.

Politik bakom

Kenes döms för att 2012 ha antytt att Erdogans framlidna mamma skulle ha skämts för sonen om hon levat och sett vad han gör med Turkiet. Erdogans mamma Tenzile avled 2011 och sonen sörjde henne öppet och offentligt.

Men det ligger också politik bakom. Tidningen står nära den rörelse som leds av den liberale muslimske opinionsbildaren Fethullah Gülen, som lever i USA. Gülen var tidigare Erdogans vän men de betraktas nu som ärkefiender. Myndigheterna har tidigare slagit till mot tidningen – liksom mot många andra journalister, bloggare och opinionsbildare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.