Turteatern polisanmäler hot

Publicerad

För en vecka sen hade den omdebatterade uppsättningen av SCUM-manifestet premiär på TUR-teatern i Kärrtorp. Igår fick föreställningen spelas med polisbevakning efter att fyra personer som arbetar med pjäsen mordhotats och hängts ut med namn och adresser på en blogg.

– I och med föreställningen SCUM-manifestet har det uppkommit en sorts bloggstorm på nätet av hat och protester mot att vi gör den här och i synnerhet mot att vi också vill rikta oss till gymnasieklasser. Det har utmynnat i dödshot till och med, säger regissören Erik Holmström.

SCUM-Manifestet skrevs 1968 av radikalfeministen Valerie Solanas. I texten argumenteras för att mänsklighetens problem i princip handlar om män, och att de problemen ska lösas genom att männen utplånas.

– Det värsta hotet var en som skrev på en blogg att man borde sätta igång och döda. Eftersom hon säger i manifestet att man ska döda män så tyckte han att vi ska svara med samma sak och döda feminister och varför inte börja med dom medverkande i det här projektet? Så namngav han personer och satte ut adresser till dom. Det är en allmän hotfull stämning som vi blev skärrade av och tog kontakt med polisen, säger Erik Holmström. Hoten har också polisanmälts.

Trots hoten kommer föreställningen att fortsätta att spelas, också inför gymnasieklasser.

– Vi tror att den här föreställningen är en utmärkt katapult för en diskussion. det är inte en korrekt genuslektion utan en fullfjädrad blandning av vansinne och klokhet och ironi, humor, svärta, vrede och det öppnar upp för alla möjliga typer av åsikter. Jag tror att man får en mer dynamisk och rolig diskussion av en sån här pjäs än att se en pjäs där det finns ett budskap eller en sanning som alla ska tycka, säger Erik Holmström.

Victoria Greve

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer