SVT,TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More ingår i Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

SVT stödjer blockering av Pirate Bay

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare kom beskedet att Bredbandsbolaget stäms av flera film- och skivbolag. Men även de svenska tv-bolagen, däribland SVT, stödjer stämningen av internetleverantören.

SVT ingår tillsammans med TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More i intresseorganisationen ”Film- och TV-branschens Samarbetskommitté” (FTVS). I ett pressmeddelande skriver FTVS idag:

”Ett antal aktörer från den svenska film-, tv-, och musikbranscherna har gemensamt inlett en juridisk prövning för att förhindra de illegala tjänsterna Swefilmer och The Pirate Bay att nå svenska internetanvändare. Processen är ett gemensamt initiativ av de svenska film-, tv-, och musikbranscherna.”

Inte inblandade juridiskt

Enligt Per Strömbäck, kontaktperson på FTVS, är det dock bara filmbolagen som är direkt inblandade i stämningen.

– Själva stämningsansökan är en sak. Tv-bolagen är inte delaktiga i själva den juridiska processen, säger Per Strömbäck.

Hela FTVS står bakom arbetet mot The Pirate Bay och Swefilmer. I pressmeddelandet, som även publicerats på SVT:s hemsida, skriver man att:

”Ett förhindrade av The Pirate Bay och Swefilmer att rikta sig till svenska användare är ett viktigt steg för att skapa en fungerande konkurrenssituation för svenska innehållstjänster och skapa långsiktiga förutsättningar för våra branscher att växa.”

Omdiskuterad lösning

Att blockera hemsidor är en omdiskuterad lösning, men enligt FTVS det bästa sättet att komma åt hemsidor som olovligen distribuerar upphovsrättsskyddat material. Kulturnyheterna har pratat med Thomas Nilsson, kanal- och tablåchef på SVT.

Är SVT en av initiativtagarna till processen mot Bredbandbolaget?

– Det är Film- och TV-branschens Samarbetskommitté som är initiativtagare. SVT deltar i filmavtalet, och som en del av filmavtalet ingår samarbetskommittén vars syfte är att beivra piracy. Tv-bolagens representant i kommittén är Åsa Sjöberg, programdirektör på TV4.

Kan det inte vara problematiskt att stänga ner hemsidor?

– Det är alltid problematiskt å ena sidan, å andra sidan står Sveriges television bakom upphovsrätten. Konstnärer ska få betalt, säger Thomas Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet