Foto: Scanpix.

TV-licensen blir kvar – tillsvidare

Uppdaterad
Publicerad

Kulturdepartementet skrotar förslaget om att avskaffa tv-avgiften och införa en skatt i stället.

När public service-kommitténs betänkande Nya villkor för public service skickades ut på remiss på måndagen, fanns förslaget inte kvar.

Departementet ska nu i stället göra ”en fördjupad analys” och återkomma med ett nytt beslutsunderlag. Tills vidare behålls den nuvarande avgiftsmodellen när den nya tillståndsperioden inleds 1 januari 2014.

”Garantera oberoende”

– Kommittén konstaterade ju själv att dess förslag kräver ytterligare analys. Och det är det vi nu gör, och därför kommer inte ett nytt finansieringssystem att kunna vara på plats 1 januari 2014, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till TT.

Detta innebär inte att det ursprungliga förslaget om att ersätta avgiften med ett slags skatt helt har övergetts.

– Nej, det är ju öppet, men det finns frågetecken, bland annat kring Skatteverkets roll. Men målsättningen är ju att hitta ett system som har legitimitet hos svenska folket och som garanterar public service frihet. Samtidigt som det ska garantera oberoende ska det hålla över tid och garantera att så många som möjligt är med och betalar, säger hon.

Kommitténs förslag var att dagens tv-licens, som räknas per hushåll och som är kopplad till tv-innehav, ersätts av en avgift som beräknas på den enskildes inkomst.

”Det vore ett misslyckande”

SVT:s vd Eva Hamilton skriver i ett pressmeddelande att hon fortfarande anser att tv-avgiften bör moderniseras. Att finansieringsfrågan ordnas är en av de enskilt viktigaste faktorerna för att garantera oberoendet för public service, menar hon.

– Det vore ett misslyckande av regeringen om den inte lyckas förankra en ny eller modifierad finansiering av public service också över blockgränsen. Särskilt som en fullkomligt överväldigande majoritet av folket inom samtliga partier står bakom ett brett, starkt och oberoende public service, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.