Tv-recension: Truth seekers är en barnslig och genomgående tråkig spökkomedi

Uppdaterad
Publicerad

Skräckkomedien Truth seekers är ett riktigt bottennapp som varken är rolig eller läskig. Man hade verkligen kunnat förvänta sig mer av skaparna bakom zombiepärlan Shaun of the dead från 2004.

I Truth seekers möter den självgode medelålders it-installatören Gus (Nick Frost) en grön ung dito (Samson Kayo) vid namn Elton John. Efter att ha besökt ett hemsökt hus blir Elton motvilligt indragen i Gus spökjagarprojekt: Youtubekanalen Truth seekers. Snart ansluter en spökutsatt ung kvinna och Eltons syster.

Skräckkomedi är en erkänt svår genre. I bästa fall lyckas den med en av föresatserna: läskig eller rolig. I värsta fall misslyckas den med båda.

serierecension

Truth seekers presenteras som en skräckkomedi, men jag är inte riktigt säker på vad det är jag ser. Är den tänkt att vara för barn? Övertydliga repliker som ”det måste betyda att hans själ alltså fastnat i den här maskinen” och käckt överspel vittnar om att så kan vara fallet.

Även temat mysigt kompisgäng med oväntade vänskapsband jagar spöken känns barnkompatibelt, men några av skräckelementen är lite för otäcka, så jag gissar att det ändå är tänkt att vara för vuxna.

Det är en komedi, men den är inte rolig, den försöker knappt. Det är som att manusförfattarna tröttnat på projektet redan innan det kommit i gång och bara låter rollfigurerna berätta för varandra exakt vad som pågår så att man inte ska missa det. Med undantag från några jump scares är den inte särskilt läskig heller.

Bakom serien står Nick Frost och Simon Pegg. Duon spelade tillsammans i zombiekomedin Shaun of the dead, som Pegg även skrev manus till. Shaun of the dead är en riktig liten kultpärla med osviklig komisk tajming. Av denna märks inte ett spår i Truth seekers som är för seg i starten, trycker in för mycket i slutet och är genomgående tråkig.

Den som vill se skräckkomedi på Halloween kan se om Shaun of the dead i stället.

Truth seekers visas på Amazon prime video.

Truth seekers

Betyg: 1

Av: Nick Frost och Simon Pegg

Med: Nick Frost, Simon Pegg, Samson Kayo, Emma D'arcy, Susan Wokoma, Malcolm McDowell m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet