TV3 och Viaplay flyttar hem till Sverige efter att ha sänt i över 30 år via Storbritannien. Foto: TT

TV3 och Viaplay flyttar hem till Sverige – på grund av Brexit

Uppdaterad
Publicerad

TV3 och Viaplay flyttar hem till Sverige efter att ha sänt i över 30 år via Storbritannien. Det skriver Anders Jensen, vd för Nent Group, på Di Debatt.

TV-bolaget Nordic Entertainment Group, med bland annat Viaplay, TV3 och TV6 i portföljen, flyttar till Sverige vid årsskiftet. Flytten innebär bland annat att verksamheten hamnar under svensk tillsyn och att svenska regler kommer att tillämpas för reklamen i kanalerna. Ingen spritreklam och snävare reglering för spelreklamen.

“Efter över trettio år i Storbritannien kommer vi äntligen hem. I och med detta beslut blir vi den största kommersiella aktören i Norden och nu ska vi bygga vår internationella expansion med Sverige som bas. Vi ser fram emot att komma hem till våra rötter och bli en aktiv och ansvarstagande aktör i den svenska samhällsdebatten”, skriver vd Anders Jensen i en kommentar till TT.

Brexit orsaken

Det var på nyårsafton 1987 som Jan Stenbeck lanserade Sveriges första kommersiella tv-kanal, TV3. Kanalen sände under brittisk licens via satellit från Storbritannien, för att kringgå de dåvarande svenska reglerna för TV-reklam.

Brexit uppges vara bakgrunden till flyttbeslutet, då bolaget bara tillåts att erbjuda tjänster inom EU från ett annat EU-land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.