Barn som går på kulturskolan är ofta födda i Sverige och har högutbildade förändrar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Typiska kulturskoleeleven: barn till högutbildade föräldrar

Publicerad

Barn till föräldrar som har vidareutbildat sig efter gymnasiet går oftare på Kulturskolan än andra barn. I hög utsträckning är de också födda i Sverige. Det slås fast i en ny studie från Göteborgs universitet.

Den svenska kulturskolan utbildar barn och unga mellan sju och 18 år i olika konstformer utanför skoltid. I ett fåtal svenska kommuner är kulturskolan gratis, men på de flesta orter krävs en terminsavgift.

Kulturskolan ska locka alla barn i landet, oavsett socioekonomisk bakgrund och härkomst, men enligt en ny studie av Svenska centralbyrån (SCB) och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, är den typiska kulturskoleeleven en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar som har ett högt kulturellt kapital.

Föräldrarnas kulturintresse

− Ingen har tidigare på nationell nivå och på så god vetenskaplig grund kunnat konstatera att barns deltagande i kulturskolan i så hög grad är avhängigt föräldrars kulturintresse, säger Monica Lindgren, professor vid Högskolan för scen och musik enligt ett pressmeddelande.

I studien har 2.413 sjätteklassare i landet svarat på en enkät. De har bland annat fått svara på varför de i vissa fall börjat på kulturskolan men valt att hoppa av efter en tid. Svaret handlade i hög utsträckning om tidsbrist – eller bara att det inte var särskilt roligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer