Benjamin Netanyahu. Foto: TT

Tysk satirtecknare sparkas efter Netanyahu-bild

Uppdaterad
Publicerad

Tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung avslutar sitt långa samarbete med satirtecknaren Dieter Hanitzsch, skriver nyhetsbyrån Reuters. Anledningen är att han enligt tidningen har avbildat den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu på ett antisemitiskt sätt.

Satirteckningen publicerades i Süddeutsche Zeitung den 15 maj och föreställde Netanyahu klädd som årets Eurovisionvinnare; israeliska Netta Barzilai. I ena handen höll han en missil med davidsstjärnan på och i den andra en mikrofon i vilken han sa ”Nästa år i Jerusalem”.

Enligt den 85-årige satirtecknaren Dieter Hanitzsch ville han kritisera att Netanyahu utnyttjade Eurovision-vinsten för sina egna syften. Teckningen publicerades bara en dag efter att israeliska soldater skjutit mot palestinska protestanter vid gränsen mot Gaza.

Bett om ursäkt till läsarna

Till tyska t-online.de säger Hanitzsch att han känner sig orättvist behandlad. Enligt honom godkände Süddeutsche Zeitung en skiss på förhand och var sedan nöjda med det färdiga resultatet.

Men tidningens chefredaktör Wolfgang Krach menar att teckningen innehåller ”antisemitiska klichéer”, att publiceringen var ett misstag och har även bett om ursäkt till läsarna.

Tyska pressrådet har tillsatt en utredning för att avgöra om teckningen är antisemitisk eller inte efter att läsare enligt Reuters sagt att den ”påminner om antisemitismen från Nazi-tiden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.