Ett tyskt publikexperiment visar att konserter där hygien- och säkerhetsregler följs har liten effekt på smittspridningen. Foto: Pressbild/Restart-19!

Publikexperiment visar: Mycket låg smittorisk under inomhuskonserter

Publicerad

Efter publikexperimentet på Arena Leipzig konstaterar en grupp tyska forskare att evenemang som arrangeras inom ramarna för rekommenderade säkerhetsåtgärder har liten eller ingen effekt på coronaspridningen.

I augusti fick artisten Tim Bendzko uppträda för 1500 coronafria personer på Arena Leipzig, som en del av ett tyskt publikexperiment. Deltagarna fick bära ansiktsmask och spårutrustning medan forskare från universitet i Halle undersökte hur länge och hur ofta de var nära varandra, samt hur luften i rummet rörde sig.

Resultatet visar att så länge ventilationen i lokalen är god och publiken följer de rådande hygien- och säkerhetsreglerna är risken för coronaspridning mycket liten, rapporterar NME.

Frisk luft och distans

”Det finns inga argument för att inte genomföra en sådan konsert. Risken att bli smittad är väldigt liten”, sa forskaren Michael Gekle i en intervju.

Fysisk distans mellan deltagarna och god ventilation uppgavs som det mest betydelsefulla för att hålla nere smittorisken. De kritiska momenten var framförallt publikens ankomst till arenan, pauser och mat- och dryckesförsäljning.

Ingen av deltagarna insjuknade efter experimentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.