Tyska journalisten om nekade regnbågsförslaget: Hycklande av Uefa

Uppdaterad
Publicerad

Uefa har nekat München att lysa upp arenan i regnbågens färger under morgondagens match mot Ungern.

– De vill inte sända en sådan signal till Ungern och inte till Victor Orbán, säger Dominik Rzepka, journalist på tyska ZDF.

Stadsfullmäktige i München har föreslagit att man ska lysa upp Allianz Arena med regnbågsfärger inför morgondagens fotbollsmatch mot Ungern.

Detta för att visa solidaritet med ungerska hbtq-personer efter att Orbán-regeringen förra veckan förbjöd ”främjandet” av homosexualitet bland unga.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har avslagit regnbågsförslaget på grund av dess politiska sammanhang.

– De vill inte sända en sådan signal till Ungern, och inte till Victor Orbán, säger Dominik Rzepka, journalist på tyska ZDF.

”Hycklande”

– Uefa har sagt att de vill ha ett fotbolls-EM för alla, och nu vill de inte att stadion ser ut som det skulle se ut med regnbågsfärger. Och det är såklart hycklande och det är många som kritiserar Uefa väldigt, väldigt hårt just nu, säger Dominik Rzepka.

Just nu är det pridemånad i Tyskland och Uefa föreslår att man genomför manifestationen på arenan senare, när matchen mot Ungern är avklarad.

Men Münchens borgmästare, Dieter Reiter, svarar nu.

– Vi ska täcka staden i regnbågens färger, säger han, enligt AFP.

– Det finns många åskådare som kanske tar med regnbågsflaggor, och det finns ju andra städer som Köln och Frankfurt som har sagt ”okej, München får inte lysa i regnbågsfärger, men då gör vi det med våra arenor”, säger journalisten Dominik Rzepka.

Tyska landslaget vill ändra sin image

Förutom förslaget om att lysa upp arenan, har den tyska lagkaptenen Manuel Neuer burit en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Dominik Rzepka menar att tyskarnas initativ i frågan handlar om att ändra sin image och väcka mer engagemang kring fotbolls-EM.

– Och nu har vi fått en diskussion om Manuel Neuer, om kaptensbindeln i regnbågsfärg, om arenan. Och det tror jag faktiskt blir en bra signal för landslaget – att man kanske vill göra någonting mot Uefa, och någonting för homosexuella, säger han.

– Vi har ju ett problem med rasism och homofobi på arenan, bland fansen. Och det försvinner antagligen inte när man har en regnbågsfärgad kaptensbindel på sig, säger Dominik Rzepka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.