Foto: Deutsche Olympiamannschaft.

Tyska OS-kläder stöd för gayrörelsen?

Publicerad

De tyska idrottarnas OS-uniformer pekas nu ut som en tyst protest mot de ryska anti-homolagarna.

Under tisdagen visades de tyska regnbågsfärgade OS-kläderna upp för den inhemska pressen. Och knappt hade bilderna på de mycket färgglada kläderna publicerats innan det började höras kommentarer om att dräkterna var ett sätt att kritisera de ryska anti-homolagarna.

På mikrobloggen Twitter konstaterade många tyskar att kläderna, som av en del beskrevs som fruktansvärt fula, var en tydlig kritik mot anti-homolagarna. Det rapporterar den engelskspråkiga nyhetssajten Spiegel Online.

Kritiken mot lagarna, bland annat en som förbjuder ”propaganda” för icke-traditionella sexuella realtioner som riktas till minderåriga, har varit högljudd i väst. Flera politiker har också bestämt sig för att inte närvara vid den högtidliga OS-invigningen i Sotji.

Det tyska olympiska förbundet hävdar dock att OS-uniformerna inte är tänkta som en politisk protest, utan helt enkelt bara är moderiktiga jackor. Die Tageszeitung menar att den, i tidningens tycke, gräsliga designen skulle kunnna ursäktas om kläderna var tänkta som en protest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji

Mer i ämnet