Sara Danius under Svenska Akademins högtidssammankomst. Foto: TT

Tystnad om krisen under Svenska Akademiens högtidssammankomst

Publicerad

Efter dramatiska veckor med flera avslöjanden höll Svenska Akademien sin traditionella högtidssammankomst i Börssalen i Stockholm under onsdagskvällen. Situationen har beskrivits som Akademiens djupaste kris någonsin, men berördes inte under kvällens möte, där fyra stolar stod tomma.

Det har stormat kring Svenska Akademien under de senaste veckorna, efter Dagens Nyheters avslöjande om att 18 kvinnor anklagar den till Akademien närstående Kulturprofilen för sexuella övergrepp.

I spåren av skandalen har krismöten ägt rum, och uppgifter om läckor av kommande Nobelpristagare. SVT har även avslöjanden hur Svenska Akademien delat ut attraktiva hyresrätter till anhöriga och anställda. Förra veckan inledde Åklagarmyndigheten en förundersökning mot Kulturprofilen.

Situationen benämndes inte under sammankomsten, där såväl Akademien som kungafamiljen närvarade. Under ständiga sekreteraren Sara Danius årsberättelse refererades däremot #metoo och dess avtryck i samhällsdebatten.

– Om denna höst kommer att gå till historien, vilket jag tror att den kommer göra, är det för att striden för jämlikhet tog ytterligare ett steg in i framtiden, sa Sara Danius under årsberättelsen, som sändes live i Sveriges Radio Play.

”Historisk händelse”

Under sammankomsten installerades också Svenska Akademiens nyaste ledamot, professor Jayne Svenungsson, på stol nummer nio, där hon efterträder den avlidne författaren Torgny Lindgren.

Händelsen beskrevs som historisk av Sara Danius, som under sitt tal refererade till kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige och vikten av att Akademien började välja in kvinnliga ledamöter 1914.

– I år är det första gången en kvinnlig professor leder en annan kvinnlig professor in i Akademien, vilket måste beskrivas som ett kliv in i framtiden, sa Sara Danius.

– Alla sanna revolutioner börjar med små steg, fortsatte hon.

Flera tomma stolar

Under sammankomsten närvarade 14 av Akademiens 18 ledamöter. Lotta Lotass och Kerstin Ekman har sedan tidigare lämnat sina stolar, och av de aktiva medlemmarna var Peter Englund och Katarina Frostensson frånvarande, något som inte förklarades närmare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer