Udda sommarkurser: Ett ämne för både debatt och fördjupning

Uppdaterad
Publicerad

Filosofi för fysiker, Disney, elementär talteori och vampyrfiktion – genom åren har man kunnat läsa sommarkurser i vitt skilda ämnen vid svenska lärosäten. Och bland studenterna är intresset fortsatt högt, men sedan 2011 har antalet sommarkurser stadigt minskat av ekonomiska skäl. Den mest omdebatterade lever dock kvar.

– Historiskt, alltså när man gav mer sommarkurser, så fanns det vissa typer av kurser som var mer av en rekryterande karaktär. Man ville få nya typer av studenter att söka sig till exempelvis teknik och naturvetenskap, säger Cecilia Marklund som är enhetschef på antagningsenheten vid Uppsala universitet. 

2011 gav Uppsala Universitet 70 sommarkurser i vitt skilda ämnen, i år fanns istället 38 att välja på. Och nedskärningarna handlar i första hand om ekonomi.

– De senaste åren har ju statsanslagen till universiteten och andra lärosäten minskat. Då måste man prioritera de utbildningar man ger och när man då måste ta bort något så är det sommarkurserna man har möjlighet att prioritera ner eftersom man måste ge kurser inom utbildningarna.

Från 723 till 330 – på sex år

Trenden med ett minskat antal sommarkurser ser likadan ut för landets lärosäten i stort. Från 723 kurser sommaren 2011 till 330 sommaren 2017. Bland studenterna är intresset fortsatt högt. I år sökte 36 687 studenter till 330 kurser, och att söktrycket är högt märks på Uppsala Universitet.

– Antalet sökande till varje kurs blir ju fler eftersom mängden sökande fortfarande är ungefär detsamma, så det har ju ökat väldigt mycket, säger Cecilia Marklund.

Föremål för debatt

Genom åren har sommarkurserna varit föremål för debatt. Ibland som en väg för studenter att korta sin studietid, som en möjlighet att bredda och fördjupa sin utbildning eller som ett slöseri med skattemedel.

Den mest uppmärksammade och omdebatterade kursen ”Harry Potter och hans världar”, som genererat debattartiklar även i år, har dock överlevt nedskärningarna. Kursen ges av Linnéuniversitet och i år lockade den över 2500 sökande – antagningspoängen blev därefter.

Bland de som faktiskt kom in på kursen återfinns Rebecca Landquist som vanligtvis pluggar till psykolog. För henne handlar sommarkurser om att få fördjupa sig i ett helt annat ämne än vad hon vanligtvis gör.

– Jag ville göra något mer utöver sommarjobbet och att det blev ”Harry Potter och hans världar” var ju för att jag har varit ett fan sedan jag var liten så jag ville gärna fördjupa mig från ett akademiskt håll, berättar Landquist.

Belyser olika synvinklar

Kursen är litteraturvetenskaplig och belyser böckerna från flera synvinklar.

– Man pratar bland annat om feminism inom Harry Potter, Hermione och hennes ”duktiga flicka-komplex”. Sedan läser man väldigt mycket kurslitteratur om Harry Potter. Så vi fick ju inte läsa själva böckerna utan mer om olika teman i Harry Potter.

Och kritiken mot kursen håller hon inte med om.

– Kurser man läser och den kunskap man fördjupar sig i – varför ska man värdera det olika? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.