Ulf Lundell och Kerstin Ekman nomineras till ”alternativt Nobelpris”

Publicerad

Efter att kulturprofilen skakat Svenska Akademien ställdes årets Nobelpris i litteratur in. Nu presenterar initiativet Nya Akademien de nominerade till sitt alternativa ”Nobelpris”, som kommer att delas ut samma dag som Nobelfesten i december.

Under tisdagen presenterade en jury bestående av svenska bibliotekarier de nominerade till det alternativa litteraturpriset, som initierades som en reaktion på skandalen som omgett Svenska Akademien under våren.

– Vi tycker att det här litteraturpriset är för viktigt, det måste delas ut. Vi blev besvikna, och ville hellre ha litteraturen i fokus än 18 personer som tjafsar med varandra, säger gruppens talesperson Bianca Kronlöf till SVT.

Bland de nominerade finns flera kända svenska författare, däribland före detta Svenska Akademi-ledamoten Kerstin Ekman, musikern och författaren Ulf Lundell samt författaren Johannes Anyuru.

Tunga internationella namn

Sammanlagt har 46 författare runt om i världen nominerats av juryn. Hur många bibliotekarier som faktiskt deltagit i juryarbetet framgår däremot inte på prisets hemsida.

Förutom svenska författare har även tunga internationella författare som Chimamanda Ngozi Adichie, Handmaids tale-skaparen Margret Atwood och den ständigt Noblepris-tippade Amos Oz lagts fram som förslag. Nu kommer läsare kunna rösta på sina favoriter fram tills den 14 augusti, innan en slutgiltig pristagare väljs ut av en ny jury, utifrån de fyra författare med flest röster.

Grundades av Alexandra Pascalidou

Initiativet till ett alternativt ”Nobelpris” togs av Alexandra Pascalidou tidigare i år, som en reaktion på krisen inom Svenska Akademien. Nya Akademien består av 117 svenska kulturpersonligheter, däribland skådespelaren Lo Kauppi, regissören Baker Karim, serietecknaren Jan Lööf och artisten Joakim Thåström.

Årets pristagare tillkännages den 14 oktober. Nya Akademien har inte gett några detaljer kring eventuella prispengar eller form, men priset kommer att delas ut den 10 december – samma dag som Nobelfesten. Efter detta kommer den Nya Akademien att upplösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Kulturnyheterna · 22 mars 21.18