Foto: TT

Undersökning: Barn är mer framför skärm än i naturen på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Barn spenderar allt mer tid framför mobil, surfplatta, tv och dator – och många barn är mer framför en skärm än ute i naturen nu i sommartid. Det visar en Sifo-undersökning från Världsnaturfonden WWF som de presenterar i SVT:s Gomorron Sverige.

I undersökningen, där 1.010 föräldrar till barn mellan två och tolv år tillfrågades i juni månad, hade 24 procent inte varit över huvud taget i naturen (i en skog, vid havet, en sjö eller en äng) den senaste veckan, och nära hälften av barnen, 47 procent, hade bara varit i naturen i en timme eller mindre.

Samtidigt hade hälften av barnen, 49 procent, tillbringat fem timmar eller mer framför tv:n under samma junivecka – och 58 procent av barnen hade varit fem timmar eller mer framför en dator, mobil eller surfplatta.

Bland de allra minsta barnen, mellan två och fyra år, hade en tredjedel varit mindre än en halvtimme i naturen under hela juniveckan, samtidigt som lika många tillbringat fem timmar eller mer framför en skärm.

Föräldrarna: Hinner inte med naturen

Världsnaturfonden tycker att utvecklingen är oroande.

– Människans kontakt med naturen har minskat drastiskt de senaste hundra åren. För bara någon generation sedan hade många en släkting på landet som de bodde hos på somrarna. Vi vet att det finns många fördelar med att vara i naturen, inte minst för vår hälsa och vårt välmående, säger Vicki Lee Wallgren, chef för enheten för landmiljö på WWF.

Hela 81 procent av de tillfrågade föräldrarna vill oftare vara i naturen med sina barn. Den främsta anledningen till att de inte är mer i naturen är tidsbrist, säger föräldrarna.

– Naturen har så fruktansvärt mycket att erbjuda. Här få man hitta på saker, man får leka och tänka. I en surfplatta får man saker serverade ganska färdigt. I naturen är allt möjligt. Man kan göra vad man vill och hur man vill. Det är mycket mer lugnande. Från ett barns perspektiv är det ju belönande att tänka att ”nu har jag klättrat så här högt upp i  trädet eller klättrat upp för det här berget”, säger Vicki Lee Wallgren till SVT:s Gomorron Sverige.

Experten: Se till ditt eget skärmbeteende

Sven Rollenhagen, specialist dataspelsberoende, tycker att man kan ha en modern hållning och se att både skärm och natur kan vara bra för barnen och båda kan få finnas med i barnens sommarvardag.

– Jag tycker personligen att det kan vara bra att barn spelar lite spel och är på sociala medier ibland. Men när det blir ett beroende, då ökar risken för övervikt och att man bara sitter inne. Sen har vi ju massa andra problem som finns med mobilhantering som båda vuxna och barn har problem med. Man glömmer uppleva det som man gör här och nu – en fotbollsmatch, en solnedgång eller vad det nu kan vara, för att man ser det genom en skärm, säger Sven Rollenhagen till Gomorron Sverige.

Han menar att man som förälder ska börja tänka på dessa frågor tidigt, redan när barnen är nyfödda, och vara medvetna om hur man själv beter sig.

– Sitter man med mobilen vid matbordet så kan man inte bli arg på barnen för att de också gör det. Barnen lyssnar inte på vad vi säger, de kollar på hur vi agerar.

5 tips från experten: Så aktiverar du barnen

  • Var med och spela själv och var aktiv i sociala medier
  • Uppmuntra barnen fysisk aktivitet, exempelvis klättring , som ger kickar som liknar spelen
  • Använd mobilerna under äventyren i skog och mark!
  • Diskutera och samarbeta med barnen om rutiner kring digitala lekar.
  • Var en digital förebild! Hur mycket surfar du själv i sommartid egentligen?

Fakta/Undersökningen

  • 1.010 föräldrar till barn mellan 2 och 12 år tillfrågades om barnens aktiviteter en gången vecka i juni
  • 24 procent hade inte varit över huvud taget i naturen (i en skog, vid havet, en sjö eller en äng) den senaste veckan
  • 47 procent hade bara varit i naturen i en timme eller mindre.
  • 49 procent hade tillbringat fem timmar eller mer framför tv:n under samma junivecka
  • 58 procent av barnen hade varit fem timmar eller mer framför en dator, mobil eller surfplatta
  • 22 procent av de äldre barnen, mellan 10 och 12 år, hade varit 16 timmar eller mer framför skärm under juniveckan
  • 33 procent av de minsta barnen, mellan 2 och 4 år, hade tillbringat mindre än en halvtimme i naturen under veckan – lika många som tillbringat fem timmar eller mer framför skärmen under samma vecka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.