Unesco återuppbygger inte Buddhastatyer

Publicerad

Allt sedan talibaner i Afghanistan sprängde bort två Buddhastatyer 2001 har det funnits planer på att återuppbygga dem. Men nu sätter FN-organet Unesco stopp för de planerna.

Buddhastatyerna, som var uthuggna ur en klippvägg i provinsen Bamian, förstördes till stora delar i attentatet.

På en Unesco-konferens i Paris har nu internationella experter och en delegation från Afghanistan enats om att ett återuppbyggande inte är genomförbart.
– Det skulle ha förutsatt att fragmenten var i gott skick och att man hade haft en väldigt god dokumentation om statyerna innan de ödelades. Man har bra fotografier, men det är inte tillräckligt och resultatet hade varit oprecist i detaljerna, säger arkeologen Ingolf Thuesen vid Köpenhamns universitet till tidningen Politiken.

Kulturmoral
– Det är en kulturmoralisk fråga också. Ska man acceptera en kopia, eller ska man låta det hela vara? Ödeläggelsen av monumentet är också en viktig historia som man kan berätta för framtida generationer genom att inte rekonstruera dem, fortsätter Thuesen.

De två statyerna, som var ungefär 40 och 55 meter höga, uppfördes för nära 1.500 år sedan. Delarna av den mindre av de två statyerna ska arkeologer försöka att samla ihop delarna till. Hålrummet bakom den stora statyn ska förbli just ett hålrum. Tanken är att eftervärlden på så vis ska kunna minnas förstörelsen, rapporterar tidningen.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer