Enligt FN:s kulturorganisation Unesco riskerar ett av åtta museum att försvinna världen över. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Unesco: Ett av åtta museer riskerar att försvinna

Uppdaterad
Publicerad
Enligt en ny lägesrapport från FN riskerar ett av åtta museer världen över att försvinna i coronapandemins spår.
– Det låter inte som en orimlig siffra även för Sverige, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer.

FN:s kulturorganisation Unesco och den internationella museiorganisationen ICOM uppger att ett av åtta museer riskerar att försvinna till följd av coronapandemin, vilket Sveriges radio Kulturnytt var först med att rapportera.

Just nu är 90 procent av världens museer – ungefär 85 000 institutioner – stängda. Värst är läget i Latinamerika där 99.4 procent av alla museer är nedstängda.

Inte bättre i Sverige

Trots att flera svenska museer börjat öppna upp sina verksamheter igen menar organisationen Sveriges museer att läget inte ser särskilt annorlunda ut här.

– Att ett av åtta museer riskerar att försvinna låter inte helt orimligt även för Sverige. Vi står inför akut ekonomisk kris på ett flertal museer, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer till Kulturnyheterna.

Hon nämner Gotlands museum, Jamtli, Junibacken, Skansen och Vasamuseet som exempel på museer som är hårt drabbade i Sverige.

”Första gången i världshistorien”

Bristen på utländska turister är förödande, särskilt för museiverksamheten i storstäderna, och enligt Jeanette Gustafsdotter är det flera museer som signalerat att det finns risk för konkurs efter en sommar med låga besökssiffor.

– Det är första gången i världshistorien som situationen ser ut så här, och det kommer att bil svårt att ta sig ur krisen för dessa institutioner, säger Ernesto Ottone Ramirez, Unescos assisterande generaldirektör, till nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer