Attackerna mot journalister ökar. Foto: Thomas Samson / AFP

Unesco slår larm: fler attacker mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler journalister attackeras av polis och säkerhetsstyrkor när de bevakar demonstrationer runt om i världen, visar en ny rapport från Unesco.

FN-organet Unesco har undersökt läget för journalister som bevakar demonstrationer i världen och berättar om de vanligaste tillvägagångssätten som används för att försvåra deras arbete.

Det handlar om övervakning, trakasserier, våld, skjutningar med dödlig eller icke-dödlig ammunition, kvarhållning, bortförande och sabotage av utrustning.

2015 drabbades journalister av den här typen av hinder vid 15 olika demonstrationer runt om i världen, utförda av poliser och säkerhetsstyrkor.

2019 var siffran dubbelt så hög. Rapporten visar att journalister hindrades vid 32 olika demonstrationer.

Förutspår fler attacker

Den stora mängden demonstrationer under första halvan av 2020 gör att Unesco befarar att siffran kommer att stiga fram över.

UNESCO: s generaldirektör Audrey Azoulay är oroad över utvecklingen.

”Siffrorna visar att det krävs mycket större ansträngningar. Vi uppmanar det internationella samfundet och alla relevanta myndigheter att se till att journalisters grundläggande rättigheter upprätthålls”, säger han i ett pressmeddelande.

Audrey Azoulay får medhåll av organisationen European federation of journalists (EFJ).

”Rapporten indikerar att en ny tröskel har överskridits, där hotet mot press- och yttrandefriheten ökar. En utveckling som pågår i alla delar av världen, även Europa”, skriver man i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.