Pristagarna Ali Fegan, Marcus Lindeen och Axel Gordh Humlesjö Foto: SVT

Uppdrag granskning vinner europeiskt mediepris

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hölls festivalen Prix Europas årliga prisceremoni där Europas bästa TV, radio och webbmedia belönas. Bland årets vinnare finns flera svenska produktioner, bland annat SVT:s Uppdrag granskning.

Det är Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen som får pris i kategorin årets bästa europeiska TV-granskning. Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjös granskning avslöjade hur FN:s ledning mörkat uppgifter om mordet på FN-experten Zaida Catalán. Reportaget har tidigare vunnit en Emmy i kategorin current-affairs.

Prix Europa grundades av Europaparlamentet och EU-kommisionen 1987 och syftet med priset är att sprida europeisk journalistik över hela kontinenten.

Långfilmsdokumentären Flotten får priset i kategorin årets bästa tv-dokumentär. Filmen som är regisserad av Marcus Lindeen och producerad av Erik Gandini handlar om besättningen på flotten Acali som återförenas fyrtio år efter ett socialantropologiskt experiment.

Uppdrag gransknings Joachim Dyfvermark var nominerad i kategorin årets europeiska journalist men fick se sig besegrad av den österrikiske tv-journalisten Armin Wolf.

Andra svenska medier som var nominerade är bland andra Sveriges Radio som får andrapris i kategorin Årets radiodokumentär för dokumentären Hjälp! Mina vänner är pedofiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.