Harvey Weinstein, den amerikanske filmproducenten som anklagas för bland annat sexuella övergrepp, väntas överlämna sig själv till polis Foto: TT

Uppgifter: Harvey Weinstein kommer överlämna sig själv till polis

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare filmmogulen Harvey Weinstein kommer att överlämna sig själv till polisen i New York efter anklagelser om bland annat sexuella övergrepp. Detta enligt amerikanska medier som rapporterar att polisen hade planerat ett gripande under fredagen.

Filmproducenten Havery Weinstein är sedan hösten 2017 en av de centrala personerna i hela me too-rörelsen i USA.

Enligt New York Daily News är Weinstein redo att under fredagen överlämna sig själv till polisen, han utreds sedan en tid tillbaka för bland annat ett fall av sexuellt övergrepp.

Harvey Weinstein-affären

Det aktuella fallet rapporterades om i det första stora avslöjandet om Weinstein-affären i tidskriften The New Yorker, i oktober i fjol. Det var då en kvinna berättade att hon år 2004, då hon var skådespelarstudent, tvingats till oralsex med den mäktige Hollywood-mogulen.

Ett gripande var planerat

Åklagare har inlett en utredning i fallet, och Harvey Weinstein riskerar att ställas inför domstol. Inom ramen för denna utredning ska ett gripande av den 66-årige före detta producenten ha varit planerat, enligt New York Times.

Sedan avslöjande i höstas har cirka 70 kvinnor som trätt fram och vittnat mot Weinstein. Anklagelserna sträcker sig över flera årtionden och gäller sexuella övergrepp, trakasserier, utnyttjande och våldtäkt.

Harvey Weinstein har, genom sin advokat Benjamin Brafman, vid upprepade tillfällen bedyrat sin oskuld. Brafman har avböjt att kommentera torsdagens tidningsuppgifter om ett eventuellt överlämnande till polisen.

Weinstein är föremål för andra brottsutredningar i Los Angeles och London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet