Svetlana Aleksijevitj tar emot nobelpriset i litteratur i Stockholm 2015. Foto: TT

Svetlana Aleksijevitj: ”Det är terror mot det egna folket”

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade män försökte under onsdagen ta sig in i den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs hem i Minsk, enligt uppgifter från hennes svenska översättare. Aleksijevitj har dock inte gripits, vilket oppositionella i Belarus fruktar på grund av hennes kritik av regimen.

Kajsa Öberg Lindsten är Svetlana Aleksijevitjs översättare och pratade i telefon med den belarusiska författaren när Aleksijevitjs berättade att ”män i svarta masker” anlänt till platsen hon befann sig på i huvudstaden Minsk.

– Hon sa med väldigt dämpad röst: ”Nu är de här, män i svarta kläder och masker. Och på gatan står det bilar utan registreringsskyltar. Nu kan jag inte prata mer”, säger Kajsa Öberg Lindsten till Kulturnyheterna.

Sveriges ambassadör Christina Johannesson säger till Kulturnyheterna att det inte rör sig om något polisgripande.

– Hon har signalerat att hon är orolig och befinner sig nu i sällskap av bland annat vår andreman och ytterligare några ambassadörer, säger Christina Johannesson.

Här kan du se hela SVT:s direktsändning om Aleksijevitj

Journalister utanför

Aleksijevitj, som befinner sig i sitt hem tillsammans med ambassadörerna, har under en kort stund öppnat dörren för journalister för att svara på frågor. Hon uppger för belarusiska journalister att hon inte vill lämna landet.

– Samhället måste reformeras, vi har alltid förespråkat fredliga protester. Utan dialog riskerar vi ett inbördeskrig, säger hon till journalisterna.

Kallades till förhör

I slutet av augusti kallades Svetlana Aleksijevitj till förhör angående oppositionens koordineringsråd i Belarus. Aleksijevitj är enligt AFP en av medlemmarna i koordineringsrådet som bildades av oppositionella efter de massiva protester som uppstått efter valet i Belarus.

Hon har även varit öppen med sitt stöd för oppositionens ledare Svetlana Tichanovskaja.

Aleksijevitj är ordförande i den belarusiska grenen av PEN. Den svenska ordföranden Jesper Bengtsson säger att man inte har mer information än den som framkommit, men att belarusiska PEN:s sekretare Hanna Komar greps under tisdagen och att man står i kontakt med kollegorna i Belarus.

Många gripna

Flera medlemmar ur koordineringsrådet har tidigare gripits av polisen och i augusti inledde riksåklagaren en brottsutredning mot koordineringsrådet, efter att ha kallat det ett ”hot mot den nationella säkerheten”.

I helgen greps över 600 personer under protester runt om i Belarus, uppgav landets inrikesdepartement. Enligt obekräftade uppgifter till sajten Tut.by fördes den belarusiska oppositionspolitikern Maria Kolesnikov bort i samma veva av okända män i en minibuss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.