Foto: TT

Uppgifter: Kamferdrops låt har funnits på nätet i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet rapporterar att Kamferdrops bidrag ”Solen lever kvar hos dig” har funnit tillgänglig på nätet i åtta år under titeln ”Solen lever kvar” – något som inte är tillåtet för den som vill tävla i Melodifestivalen. Men eftersom det inte gjorts avsiktligen får artisten stanna i tävlan.

För att få delta får låten inte ha släppts tidigare, men artisten Jonny Fagerman har spelat låten under liveframträdanden sedan 2009, säger han till Nöjesbladet. Däremot ska ha han själv inte ha lagt ut den på nätet, säger han. Låten har nu plockats bort från både Youtube och My space där den tidigare alltså funnits enligt uppgifter till tidningen.

Låtens upphovsmän Herbert Trus och Dan Attlerud bekräftar att det är demoversion av låten, som de två sedan skrivit om, som Aftonbladet presenterar för dem. De menar dock att de inte kände till att låten publicerats.

Diskas inte

2016 diskvalificerades Anna Book eftersom hennes låt tävlats i Moldaviens uttagning till Eurovision.

– Finns det skuld inom laget som de varit medvetna om så kan det vara läge för diskning, men jag har svårt att se det om det är en tredje part som står för felet. Då är de faktiskt helt ovetande. Det finns gråzoner, sade festivalchef Christer Björkman till Aftonbladet under morgonen.

Sedan SVT och Melodifestivalen undersökt saken har de kommit fram till att Kamferdrops får framföra sitt nummer ändå.

– Efter att ha pratat med berörda parter, låtens upphovsmän samt demosångaren Jonny Fagerman har vi konstaterat att det inte finns något uppsåt från upphovsmännens sida att sprida verket offentligt, säger Björkman i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2018

Mer i ämnet