Spelutvecklaren Riot Games betalar ut 10 miljoner dollar till kvinnliga anställda. Foto: TT

Uppgörelse ger kvinnor vid spelbolag miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska spelutvecklaren Riot Games kommer att betala ut motsvarande 95 miljoner kronor. Det efter att bolaget stämts för anklagelser om sexuella trakasserier och könsdiskriminering på arbetsplatsen. Pengarna kommer att betalas ut till kvinnor som de senaste fem åren arbetat vid spelstudion.

Två kvinnor stämde bolaget i november 2018, rapporterar Los Angeles Times. Bakgrunden är anklagelser om könsdiskriminering och sexuella trakasserier som spelsajten Kotaku först rapporterade om, där kvinnor bland annat fått bilder på manliga könsorgan skickade till sig.

Parterna har nu nått en förlikning. Omkring 1 000 kvinnor, som bland annat skapat det lagbaserade onlinespelet ”League of legends”, kommer att få dela på 10 miljoner dollar, med hänsyn till position och hur länge de arbetat för företaget. Företaget har även vidtagit interna åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, bland annat sett över löneskillnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.