Kristofer Lundström på plats i Ungern. Foto: SVT.

Uppringd av ambassaden efter Ungernprogram

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns ambassadör i Stockholm, Lilla Makkay, gillade inte det hon såg i Kobras program på onsdagen.

Kobras program om Ungern har resulterat i starka känslor i programmets sociala medier. Bland de som reagerat finns också Ungerns helt nytillträdda ambassadör Lilla Makkay, som ringde upp Kobras programledare Kristofer Lundström för att ge sin syn på programmet.

– Hon tyckte att det var besvärligt det hon såg och att det var en ensidig bild och så sa hon till mig att det var tråkigt att vi inte ringde henne innan vi gjorde programmet, säger Lundström.

Kobra om Ungern

– Jag förklarade för henne att vi försökt att få tag på flera kulturarbetare som skulle kunnat medverka i programmet och att några av dem som var tänkta att medverka begärde att bli bortklippta bara några dagar innan sändning.

Skulle de personerna ha motverkat bilden av Ungern i programmet eller stött den?

– De skulle ha stött den, men ville inte vara med på grund av att det var rädda.

Nu vill ambassadören att Kristofer Lundström kommer upp till den ungerska ambassaden så att hon förklara sin bild av programmet.

Kommer du att tacka ja till hennes inbjudan?

– Ja, det tror jag.

Hör till ovanligheterna

Martin Vårdstedt är projektledare för Kobra. Han konstaterat att det hör till ovanligheterna att programmet möts av den här typen av reaktioner.

– Det är fascinerande att en medarbetare på SVT blir uppringd av ett lands ambassadör för att ta emot kritik mot ett program, säger han.

Ungerns ambassad har även tidigare reagerat på inslag som Sveriges Television sänt ut. Henrik Samuelsson, nu korrespondent i Kina, blev kontaktad av ambassaden efter att ha gjort ett inslag om Ungern för SVT.

Kritik innan sändning

Redan innan Kobra sändes hade en ungersk tidning en kritisk artikel om programmet.

– Vi ska bedömas för det vi väljer att sända ut och inget annat, säger Martin Vårdstedt.

Ovanlig kontakt

SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist menar att det hör till ovanligheterna att ambassadörer hör av sig till SVT med synpunkter på programinnehåll.

– Det är inte så vanligt att ambassadörer faktiskt hör av sig och försöker påverka någon, vad jag vet. Vi har ändå gjort fler grejer om högerextremismen i Ungern på SVT. Men ambassadörer representerar ju sitt land, så självklart ligger det i deras intresse att framställa sitt land på ett positivt sätt, säger hon.

Vanligare med synpunkter förr

Ambassadörer som försöker styra den journalistiska rapporteringen i en viss riktning förekom betydligt oftare förr.

– Förr var det vanligare att man fick synpunkter, från de östeuropeiska och kommunistiska länderna. Innan man sökte visum förr, fick man sitta ner med en ambassadör som berättade om landet och försökte påverka bilden av det, berättar Ingrid Thörnqvist.

Kulturnyheterna söker Ungerns ambassadör Lilla Makkay för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kobra om Ungern

Mer i ämnet