Se några av personerna bakom det svenska rollspelsundret. Foto: K special/Mot andra världar

Uppsving för svenska rollspel: “Ligger i framkant”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rollspel har fått ett uppsving. Nya spel tar plats på marknaden och gamla klassiker ges ut i uppdaterade utgåvor. Samtidigt inspireras konstnärer och författare av de svenska rollspelen.
– Svenska rollspel är extremt heta i världen just nu, säger journalisten Orvar Säfström.

Det första stora rollspelet “Drakar och demoner” kom ut i Sverige 1982. Fredrik Malmberg, som startade spelföretaget Target games, släppte spelet som var inspirerat av ”Dungeons and dragons”, som han också senare köpte rättigheterna till.

Michael Petersén och Gunilla Jonson skapade nästa framgångsspel, Mutant, för dotterbolaget Äventyrsspel. Drygt tio år senare skapade paret spelet Kult, som sågs som förnyande.

”Svenska spelföretag i framkant”

I slutet av 90-talet började rollspelen försvinna mer och mer för att sedan återuppstå i mitten av 2010-talet och nu ökar de svenska spelen i popularitet.  

– Rollspelen har fått ett rejält uppsving, säger Orvar Säfström och fortsätter: 

– Svenska spelföretag ligger i framkant. Varannat spel som prisas är ett svenskt spel.

Ett flertal konstnärer och författare har inspirerats av svenska rollspel, bland annat Simon Stålenhag. Han har de senaste åren skapat konstböcker baserade på rollspel. Hans mest kända bok “Ur Varselklotet” har nu blivit amerikansk tv-serie.  

Vill du veta mer om svenska rollspel? K special Mot andra världar går att se på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer