Folk demonstrerar utanför den amerikanska federala myndigheten för telekommunikationer, FCC, för att bevara nätneutraliteten. Foto: TT

USA-beslut hotar internets frihet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väntas USA slopa direktivet som kräver nätneutralitet av internetleverantörerna. Direktivet infördes under president Obama för att garantera alla amerikaner tillgång till höghastighets nät för samma pris. Beslutet, säger kritiker, är slutet för friheten på internet

Internet är i dag ett avgörande nav i allt från ekonomi till undervisning, forskning och underhållning.

För att vem som helst ska ha tillgång till en effektiv uppkoppling till samma pris, instiftade den amerikanska federala myndigheten för telekommunikationer, FCC, 2015 ett direktiv om nätneutralitet.

Nätneutralitet innebär att internetleverantörerna inte får öka eller minska uppkopplingshastigheten på webtjänster bara för att kunderna betalar mera.

Slopa direktivet

Men under torsdagen väntas samma myndighet, FCC, slopa direktivet. FCC:s generaldirektör, Ajit Pai, är en tidigare lobbyist för nätindustrin. Pai har utsetts av president Trump och är en i raden av Trumputnämningar som tidningen New York Times beskriver som en ”avregleringsblitz”.

Tanken är att ju mindre samhället lägger sig i affärslivet, desto större vinster och desto flera jobb. Och om nätneutralitets-kravet tas bort kan, säger Pai, internetleverantörerna skräddarsy tjänster för olika konsumenter, ta mera betalt och därmed öka viljan att investera i allt snabbare bredband, något alla tjänar på.

Nätneutraliteten hindrar affärer

Nätneutraliteten hindrar våra affärer och hämmar investeringsviljan, säger internetleverantörerna. Men flera internetleverantörer konkurrerar med sina kunder och kan därför skada dem genom att sänka uppkopplingshastigheten för konkurenten.

Det hände 2014 när internetleverantören Comcast sänkte hastigheten för filmleverantören Netflix. Comcasts videobolag Fios konkurrerade med Netflix och när Comcast sänkte hastigheten för Netflix försvann kunderna.

Ramaskri bland storkunder

Men med direktivet om nätneutralitet stoppades Comcast möjligheter att skada en konkurrent genom sänka uppkopplingshastigheten. Beslutet att bort nätneutralitet har orsakat ett ramaskri bland storkunder som Google, Amazon, Netflix och Facebook. Men också allt från satiriker, akademiker till internetexperter och vanliga konsumenter har protesterat.

I USA dominerar ett fåtal jättar internetmarknaden och kritiken går ut på att redan extremt rika jättekoncerner nu blir ännu rikare medan konsumenterna i slutändan får betala notan.

”Det fria nätet är döende”

Så här skriver New York Times nätkrönikör, Farhard Manjoo i en debattartikel:

”Det fria nätet är döende. Nätneutralitet är det sista hindret för big business att ta över nätet helt och hållet, ett internet som byggts upp under decennier av skattepengar, forskning och samhället. Det som i fortsättningen kommer att avgöra internets utveckling är internetjättarnas investeringsplaner och vinstkrav – inte kreativitet och innovationer”.

EU:s regler om nätneutralitet

I Sverige gäller EU:s regler om nätneutralitet och därmed påverkas varken Europa eller Sverige av FCC:s beslut i morgon.  Men i USA fruktar kritikerna att internetleverantörerna nu kommer att höja priserna kraftigt.

I många delar av USA finns bara en enda nätleverantör och fyra bolag kontrollerar  60 procent av marknaden. Dessutom, säger kritikerna, kan också internetleverantörerna sänka hastigheten för webtjänster de av politiska eller andra skäl ogillar. Ett slags censur med andra ord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.