Unescos församling samlad i organisationens lokaler i Paris. Foto: TT Bild.

USA förlorar rösträtt i Unesco

Uppdaterad
Publicerad

USA har inte betalt sin avgift till FN:s organ för kultur, forskning och utbildning och förlorade på fredagen därför sin rösträtt i Unesco.

USA slutade, tillsammans med Israel, att betala avgiften till Unesco i samband med att Palestina valdes in som en medlem i FN-organet 2011. Israel förlorade också sin rösträtt på fredagen.

Unesco arbetar bland annat med att skydda viktiga platser och byggnader genom arbetet med världsarven. Men organisationen har allt sedan starten efter andra världskriget också arbetat för att stävja och motarbeta olika former av extremism.

USA har tidigare bekostat runt en femtedel av Unescos verksamheter genom sin avgift. Flera satstningar är nu i farozonen på grund av pengabrist, skriver brittiska The Guardian. Till de hotade projekten finns en satsning i Afrika som använder sig av folkmordet på judar under Andra världskriget för att visa på följderna av diskriminering och bristen på tolerans mot andra etniska grupper.

Kritik från USA

Enligt nyhetsbyrån AP finns det kritiska röster inom den amerikanska kongressen mot beslutet att inte betala avgiften till Unesco:

– USA får inte frivilligt släppa ifrån sig ledarskapet i världssamfundet, säger demokraten Keith Ellison i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer