”Oerhört graverande upplysningar om Kulturprofilen”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har pratat med en källa med god insyn i Svenska Akademien. Hen bekräftar att ett nytt pressmeddelande om den så kallade Kulturprofilens kopplingar till Svenska Akademien har skickats ut till ledamöterna i dag och att det ska diskuteras på kvällens möte.

– Det kommer bli ett långt möte. Tre-fyra timmar gissningsvis. Det var flera ledamöter som vände sig mot det första pressmeddelandet för att det inte var explicit nog, det här är bättre, säger en källa med god insyn i Svenska Akademien till Kulturnyheterna.

Efter att 18 kvinnor i Dagens Nyheter i höstas anklagade den så kallade Kulturprofilen – som är gift med en av ledamöterna i Akademien –  för sexuella övergrepp, tillsatte Svenska Akademien en advokatutredning för att reda ut kopplingarna mellan Kulturprofilen och Akademien.

Oense om utredningen

Utredningen har varit klar en tid och turbulensen i Akademien, där flera ledamöter den senaste tiden lämnat sina stolar i protest, beror på att de varit oense om hur mycket av utredningens innehåll som bör offentliggöras.

Många ansåg det första pressmeddelandet om utredningen för svagt. Det var därför Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark lämnade sina stolar för två veckor sedan.

– Alla ledamöter har tillbringat timmar på advokatbyrån läsande utredningen, berättar Kulturnyheternas källa.

”Borde polisanmälas”

– Där står allt, sexuella övergrepp, plus skvaller till utomstående om vem som ska få Nobelpriset. Den innehåller oerhört graverande uppgifter om Kulturprofilen, det borde polisanmälas, som advokatutredningen föreslår.

Tre av de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien vill enligt källan att utredningen ska offentliggöras i sin helhet: Sara Stridsberg, Per Wästberg och Jesper Svenbro.

– Frånsett sekretessbelagda stycken som utsätter ledamöter och så, men det är en minoritet som tycker så.

Ska diskuteras ikväll

På torsdagens sammanträde, som startar klockan 17 i eftermiddag, kommer akademiledamöterna diskutera det nya pressmeddelandet.

 – Om de kommer överens publiceras det efter mötet, eller senast i morgon bitti.

Kulturprofilen nekar till alla anklagelser om sexuella övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet