Lars Ohly är kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: Scanpix

V: Vi var det första partiet med kulturpolitiskt program

Uppdaterad
Publicerad

Avgiftsfria kulturskolor är den enskilt viktigaste frågan för Vänsterpartiet.

Hur viktig är kulturen för er?

– Vi var det första partiet i Sverige som hade ett kulturpolitiskt program 1949 och vi har två perspektiv som vi tycker är viktigast. Att det ska vara så lätt som möjligt att få tillgång till professionellt utövad kultur men också tillgänglighet för de som själva vill pröva på kultur som kulturskolan och Vår Teater och att biblioteken är tillgängliga. Enkla, men viktiga vardagskulturfrågor, säger Lars Ohly, som är kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vad tycker ni är de viktigaste kulturfrågorna?

– Just nu skulle jag säga avgiftsfrihet i Kulturskolan. Snittet på terminsutgiften i landet ligger på 666 kronor och i vissa kommuner kan det kosta över 1500 kronor och det stänger ute de som inte har råd. Avgifterna i kulturskolan är den enskilt viktigaste frågan men det finns tusen andra viktiga frågor.

Vilka kulturfrågor har Vänsterpartiet drivit?

– Kulturskolan är en sån fråga, men även scenkonstpensionerna. En tredje fråga är biblioteken. Vi var först med att föreslå en bibliotekslag som gör det omöjligt för kommunerna att lägga ner alla bibliotek i en kommun. Biblioteken är en hjärtefråga för oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturpolitik

Mer i ämnet