Foto: Montage Kulturnyheterna

Vad vill politikerna med kulturen?

Uppdaterad
Publicerad

Vilken kultur brinner de politiska partierna för. Vilka politiska frågor är viktigast på kulturområdet, för vilka partier. Kulturnyheterna har pratat med samtliga kulturpolitiska talespersoner för de åtta riksdagspartierna.

Alla partierna säger att kulturen är en viktig fråga för dem, ja till och med av grundläggande betydelse för samhället. Men hur det märks i partipolitiken skiftar. Svaret på frågan vilken som är den viktigaste kulturpolitiska frågan spretar från att handla om slöjdning, till digitalisering av landsortsbiografer och ungas läsande.

Reformen med Skapande skola som den nuvarande regeringen införde 2008 och samverkansmodellen – där regionerna själva fördelar kulturpengar håller de borgerliga partierna fram som viktiga kulturfrågor som de drivit under de senaste mandatperioderna.

Kulturpolitik

Tillgänglig eller kvalitativ?

Frågan om kulturens tillgänglighet engagerar också partierna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill verka för sänkta eller inga avgifter i Kulturskolan. Även Kristdemokraterna och Centerpartiet lägger tyngdpunkt på en lokalt förankrad kultur i till exempel hembygdsföreningar och digitaliserade biografer.

Där sticker Folkpartiet ut från sina allianskamrater genom att istället efterlysa en kulturpolitik som är mer inriktad på att främja professionalitet och kvalitet.

Scenkonstnärers pensioner viktig

Frågan om hur pensionerna för landets scenkonstnärer ska lösas är något som nästan alla partierna är missnöjda med och lyfter fram som ett problem och som en fråga de driver aktivt. Ledamöterna i kulturutskottet har gått ihop i en gemensam skrivelse till regeringen där de begärt svar på hur regeringen tänker lösa frågan.

Brist på läsförståelse oroar

Även frågan om den sjunkande läsförståelsen och läsvanan i Sverige som framkom i PISA-undersökningen från 2009 oroar partierna. I höst kommer litteraturutredningen att bli klar: en statlig utredning som ska analysera litteraturens ställning i Sverige idag och lämna förslag på hur den kan stärkas och hur läsningen ska kunna öka.

– Den debatt jag tycker är mest intressant är kanske en med lite negativa förtecken. Det handlar om barns och ungas läsande, bristande intresse för böcker, sämre språk-kunskaper och sämre ordförråd. Det tycker jag är en viktig debatt och den avser jag fortsätta under hösten, säger Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturpolitik

Mer i ämnet