Organist. Arkivbild. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Vänersborgs spetsutbildning inom klassisk musik blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapsförbundet Väst upphäver det kritiserade beslutet att lägga ned flera gymnasieutbildningar i Vänersborg. Ett av de hotade programmen var en i musikbranschen uppskattad spetsutbildning i klassisk musik som på grund av sparkrav skulle försvinna från och med hösten 2020.

Det var i slutet av juni som beskedet kom om att den riksrekryterande spetsutbildningen inom kammar-, orkester- och körmusik vid Birger Sjöberggymnasiet Vänersborg skulle läggas ned från och med höstterminen 2020, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Bakgrunden angavs vara att kommunägda Kunskapsförbundet Väst, som bedriver gymnasieutbildning i Trollhättan och Vänersborg, behövde spara 30 miljoner kronor. Därför lanserades sparpaket på kort och längre sikt. För att nå en ekonomisk balans valde man att lägga ner fem gymnasieprogram, bland annat de två estetinriktningarna vid Birger Sjöbergsgymnasiet.

Nedläggningen rörde upp starka känslor och en protestlista som kort efter beskedet upprättats av en skolans elever genererade snabbt över 1000 underskrifter.

Får mer resurser

Men i ett pressmeddelande meddelar nu skolan att beslutet om att lägga ned spetsutbildningen, samt de fyra andra hotade gymnasieutbildningarna på skolan, har upphävts. Trollhättans stad och Vänersborgs kommun har, enligt pressmeddelandet, intentioner att tillföra de resurser som Kunskapsförbundet behöver år 2021 för att behålla de berörda utbildningarna.

– Från Kunskapsförbundets sida har det aldrig funnits en önskan om att vi vill lägga ned. Utan vi har känt att vi varit tvungna att sänka kostnaderna. Men nu har vi fått andra möjligheter och tillförda resurser och då har vi så klart jättegärna kvar programmen, säger Maud Bengtsson (S), ordförande i Kunskapsförbundets direktion till Kulturnyheterna:

– Jag känner mig jättenöjd och glad, och jag har hela tiden sagt att det här är fina utbildningar, fortsätter hon.

Här är utbildningarna som får vara kvar:

• Den riksrekryterande spetsutbildningen inom det Estetiska programmet (ESMUV) som finns på Birger Sjöberggymnasiet.

• Estetiska programmet (ES) som finns på Birger Sjöberggymnasiet.

• Den nationella idrottsutbildningen för bandy (NIU) som finns på Birger Sjöberggymnasiet.

• Den nationella idrottsutbildningen för badminton (NIU) som finns på Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet.

• Industritekniska programmet (IN) som finns på Nils Ericsonsgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.