Olof Laveson (M) Jonas Sjöstedt (V) Foto: TT

Vänsterpartiet vill lägga 300 miljoner på avgiftsfri kulturskola

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har tidigare gått ut med information om att avgiftsfri kulturskola blir en av deras prioriterade valfrågor. Nu föreslår partiet att 300 miljoner kronor årligen ska läggas på förslaget, som Vänsterpartiet vill ska träda i kraft redan nästa år.

Den planerade satsningen ligger på 300 miljoner kronor per år. 200 miljoner ska finansiera den avskaffade avgiften och 100 miljoner kronor skall avsättas som utvecklingsstöd. Alla kommunerna ska ges möjlighet att söka. Får Vänsterpartiet som de vill träder förslaget i kraft 2019.

– Vi har redan fått igenom förslaget med sänkta avgifter och vi märker att det gör skillnad, nu vill vi ta det stora steget att göra kulturskolan avgiftsfri, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, till Kulturnyheterna.

Alla ska ha möjlighet

Tanken är att barn från alla familjer, oavsett ekonomi, kön, hudfärg eller social bakgrund ha möjlighet att delta i kulturskolans verksamhet och aktiviteter. Regeringen lade 100 miljoner kronor på att sänka avgifterna i kulturskolan 2016 och ytterligare 40 miljoner i fjol.

– Det var exempelvis vi som låg bakom de sänkta avgifterna i kulturskolan och att det blev avgiftsfritt på museerna igen. Ser man tillbaka på de här fyra åren, så har vi fått igenom väldigt mycket av det vi har föreslagit och inte minst det som går till barn och unga. Vi har väldigt gott hopp om att få igenom det här förslaget, säger Jonas Sjöstedt.

Ekonomisk kompensation

Tanken är att kommunerna ska få ekonomisk kompensation för att slopa avgiften, på villkoret att de finansierar hälften ur egen kassa. Det innebär att de kommuner som i nuläget tar ut högst avgift får störst stöd, men också att de behöver skjuta till mer. Finansieringen för projektet planeras komma från högre beskattningar på förmögenhet och aktieutdelningar.

Olof Lavesson är Moderaternas kulturpolitiska talesperson och ställer sig inte helt oväntat kritisk till förslaget.

– Jag tycker det är märkligt att välja det här som sin stora politiska reform, kulturskolan är viktig, men den är också kommunernas ansvar. Staten kan stödja kommunen genom att främja utvecklingen, men att ta över ansvaret helt tycker jag är jättemärklig politik.

– Det förslag som Vänstern har lagt fram nu visar ju att pengarna företrädelsevis kommer hamna i rika kranskommuner i Stockholm, som Danderyd, det tycker jag är förvånande.

Om Moderaterna hamnar i regeringsställning, vad har ni för planer för kulturskolan?

– Vi tycker att det förslag som regeringen har tagit fram – att staten kan främja och exempelvis ge stöd åt mer kompetens inom kulturskolan – är bra. Men det är viktigt att skilja på det här, att staten ska ha en stödjande uppgift och inget annat, säger Olof Lavesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Kultur

Mer i ämnet