Bostadshusen Studio 1 i Örgryte, Göteborg, är vinnare av Kasper Salin-priset 2016 som årligen delas ut av Sveriges arkitekter. Priset går till ett svenskt byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk kvalitet. Foto: Ulf Celander

Vardaglig arkitektur vinner Kasper Salin-priset

Uppdaterad
Publicerad

Årets Kasper Salin-pris tilldelas flerbostadshuset Studio 1 som är ritat av arkitekten Johannes Norlander. Fastigheterna, som ligger i Örgryte, är enligt juryns ordförande Henrik Rundquist en framgång för det vardagliga: ”Vanligheten, om man säger så, är något som kommer hålla över tiden. Det är en hållbar arkitektur, både tekniskt och i sin karaktär”. 

Det vinnande projektet Studio 1 består av två fastigheter med 59 bostadsrättslägenheter och stod klart för inflyttning i juni i år. Juryn talar om välkomnande gemensamma ytor, hög standard på hantverksutförandet och vill, i och med sitt val, lyfta fram det vardagliga. 

– Att de ser alldagliga ut får man nästan se som något positivt. De sticker inte ut, de skriker inte, de vill inte överrösta sin omgivning utan de är en del i det här sammanhanget, säger Henrik Rundquist, ordförande för Kasper Salin-juryn.

”Hållbarhet på rätt sätt”

Priset delades ut vid kvällens Arkitekturgala på Cirkus i Stockholm. Förutom Studio 1 var även galoppbanan i Bro Önsta, Nötkärnans vårdcentral i Bergsjön och förskolan i Råå nominerade till priset.  

För juryn är handlar valet av vinnare om att det är ett projekt som visar att det går att bygga bra och kvalitativa bostäder. 

– Jag tycker att det utgör ett exempel på att det går att göra bostäder som egentligen är enkla men otroligt välgjorda och beständiga. Det är hållbarhet på rätt sätt, säger Henrik Rundquist.  

Nytt pris för inredning 

Kasper Salin-priset delas årligen ut av Sveriges Arkitekter och går till ett svenskt byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk kvalitet. Det prestigefulla priset är landets äldsta och instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin.  

Förutom Kasper Salin-priset så delades ett flertal andra priser ut vid Arkitekturgalan, bland annat Guldstolen som prisar svensk inredning. Vinnare av det priset var restaurang Luzette i Stockholm som har skapats av Jonas Bohlin.  

Bostadspriset

Katscha, Norrköping. Ansvariga arkitekter: Ingrid Reppen och Kai Waritiainen

Guldstolen

Luzette, Stockholm. Ansvarig arkitekt: Jonas Bohlin

Kasper Salin-priset

Studio 1, Örgryte. Ansvarig arkitekt: Johannes Norlander

Kritikerpriset

Cecilia Björk och Laila Reppen

Planpriset

Frihamnen, Göteborg. Ansvariga arkitekter: Hanna Areslätt och Mia Edström

Sienapriset

Tullhusstranden, Simrishamn. Ansvarig arkitekt: Sydväst arkitektur och landskap

Villapriset

Mölle by the Sea, Mölle. Ansvariga arkitekter: Jonas Elding och Johan Oscarson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer