Nicki Minaj och Chris Brown. Foto: TT

Världens största skivbolag stämmer svensk man

Uppdaterad
Publicerad

Flera av världens största skivbolag har stämt en svensk man, som misstänks för att ha sålt hackad och ännu outgiven musik till dj:s över hela världen. Och nu väntar en, för svensk del, ovanlig rättegång i Borås tingsrätt.

Det är den amerikanska polismyndigheten FBI som nu tar hjälp av den Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Och detta efter att skivbolag som Warners och Universal anmält att de bestulits på ännu outgiven musik.

– I USA startades en utredning om de stulna låtarna. Spåren ledde till Sverige genom bankkonton och IP-adresser. Därför kontaktades vi, säger Fredrik Ingblad på Internationella åklagarkammaren.

De aktuella låtarna, med flera kända artister som Chris Brown och Nicki Minaj, ska ha hackats från mejlkonton av personer i USA.

”Tjänat över 100.000 kronor”

Därefter ska svensken, 25 år och från Västsverige, ha fått tillgång till materialet och sedan sålt det vidare till dj:s runt om i världen.

– Att man hackat sig in på mejlkonton och fått tag på ännu outgivna låtar, och låtar som kanske aldrig skulle släppas, gör det här ärendet ovanligt, säger Fredrik Ingblad.

Enligt åklagaren ska mannen, som nekar till brott, ha tjänat över 100.000 kronor.  Senare i maj inleds rättegången i Borås tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.