La Sagrada Familia Foto: TT

Världsarv saknar bygglov – får betala 368 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Katedralen Sagrada Familia i Barcelona, en av världens mest kända byggnader, saknar bygglov och har nu gått med på att betala motsvarande 368 miljoner kronor till stadens myndigheter.

Den spektakulära konstruktionen har pågått utan tillstånd i 136 år, rapporterar BBC.

Stadens borgmästare, Ada Colau, kallar uppgörelsen historisk. Planen är att katedralen ska betala under en tioårsperiod. Pengarna ska gå till kollektivtrafiken och att rusta upp området kring kyrkan, samt till att förbättra dess tillgänglighet.

Den började byggas 1882 och listades som världsarv ett drygt sekel senare. Katedralen Sagrada Familia är en av Barcelonas mest populära sevärdheter. Katedralen planeras stå färdig först 2026, 100 år efter arkitekten Antoni Gaudís död.

Sagrada Familia lockar omkring 4,5 miljoner besökare varje år. Ytterligare 20 miljoner människor besöker området och nöjer sig med en titt utifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.