Bild från filmen Tom of Finland Foto: Göteborgs filmfestival

Världspremiär för filmen om gayikonen Tom of Finland

Uppdaterad
Publicerad

Filmen om konstnären Tom of Finland har världspremiär på Göteborgs filmfestival 2017. Regissören Dome Karukoski skildrar Tom of Finlands historia från soldatlivet under andra världskriget, förföljelsen i Helsingfors, till de fria åren i Kalifornien.

Touko Laaksonen, mer känd som Tom of Finland, var en hyllad konstnär och gayikon. Han föddes i Helsingfors 1920 och började sin karriär när homosexualitet var olagligt i landet. Tom of Finlands världskända konst kännetecknas av sexuella motiv, med halvnakna manliga kroppar och överdrivna muskler. Under 2014 fick konstnären egna frimärken.

”Vi är väldigt stolta över att visa Tom of Finland som invigningsfilm. Det är en vacker, intelligent och djupt rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärskap”, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Berättelsen om den hyllade gayikonen Tom of Finland inviger filmfestivalen den 27 januari. Filmen visas samtidigt på 40 biografer i Västra Götalandsregionen.

Tom of Finland har ordinarie svensk biopremiär 3:e mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.