Carol Cadwalladr låg bakom avslöjandet om Cambridge Analytica. Foto: TT Bild/Oskar Anesten/SVT.

Varningen inför valet: Ni borde vara oroade

Publicerad

Den brittiska journalisten Carole Cadwalladr avslöjade under våren Cambridge Analyticas tvivelaktiga metoder. Nu varnar hon för att de fula kampanjandets tid är långt ifrån över.

Carole Cadwalladr står bakom en av årets stora avslöjanden, hur det brittiska analysföretaget Cambridge Analytica samlade in och sålde personlig information om Facebookanvändarna till Trumps valkampanj.

Det var ett avslöjande som lett till att Cambridge Analytica lades ned, Mark Zuckerberg har bett om ursäkt men Carole Cadwalladr menar att vi fortfarande har skäl att vara oroliga.

– Ja, ni borde vara oroliga. Det vi upptäckte var att på grund av de stora teknikplattformarna som Google och Facebook är det nu omöjligt att veta vem som spenderar vad i olika valrörelser, säger Carole Cadwalladr, som menar att detta dessutom sker i en tid då demokratierna är väldigt sårbara.

– Sverige, jag säger det här till er: Ni borde vara väldigt, väldigt bekymrade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet