Foto: SVT

Västerbottensteatern tar in krishanterare efter nedlagd pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Krishanterare tas in för att stödja personalen på Västerbottensteatern efter att pjäsen Röst lagts ner.

– Det är viktigt att få veta varför vi har slösat med medel på det här sättet, säger Micaela Löwenhöök, ordförande för Moderaterna i Skellefteå.

Pjäsen Röst var riktad mot skolorna och skulle få unga människor att engagera sig i samhället.

LÄS MER: Ensemblekritik mot nedläggning av pjäs

Men bara två dagar före premiären tog teaterchefen beslut om att lägga ner hela uppsättningen.

Teaterförbundets representant på Västerbottensteatern säger till Kulturnyheterna att det var rätt beslut, men att det togs för sent.

– Aldrig under mina 30 år som jag har arbetat inom teaterbranschen har jag varit med om något sådant här, säger Maria Asserud.

Krishanterare till teatern

På Västerbottensteatern råder nu chock och sorg och enligt Teaterförbundet har ledningen kallat in krishanterare för att stödja personalen.

En av de som vill ha en förklaring av teaterchefen är Sara Meidell, som är kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren.

– Är det konstnärliga skäl, som teaterchefen anger så måste det utredas, eller handlar det om en vision som krockar? I en offentligt stödd kulturinstitution får det inte föreligga oklarheter av det här slaget, säger Sara Meidell.

Kostat drygt halv miljon

Västerbottensteatern är ett aktiebolag och ägarna är Skellefteå kommun och Region Västerbotten. Siffror som Kulturnyheterna har begärt ut visar att uppsättningen Röst fram tills i dag har kostat nära 530 000 kronor.

Moderaterna i Skellefteå vill nu se en utredning av vad som hänt på teatern.

– Vi kommer inte att få se någon föreställning och det har kostat skattebetalarna väldigt mycket pengar. Då är det viktigt att få veta varför vi har slösat med medel på det här sättet, för det är ändå så jag väljer att se det, säger Micaela Löwenhöök (M), ordförande för Moderaterna i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.