Genrebild. Foto: TT

Västsveriges enda professionella blåsorkester lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna räcker inte till efter att stödet halverats – och säsongen 2020 blir den sista för Göteborg Wind Orchestra (GWO).

Göteborg Wind Orchestra grundades 1992. Orkestern har sin hemmascen i Kronhuset i Göteborg och har årligen gjort mellan 60 och 70 konserter och turnerat i hela Västra Götalandsregionen. Sedan november 2018 är orkestern även utsedd till Flygvapnets Musikkår.

Halverar stödet

Kulturnämnden i Göteborgs Stad halverar verksamhetsstödet för 2020. Och nu anser Stiftelsen Göteborgsmusiken, orkesterns huvudman, att det inte längre går att fortsätta verksamheten. Styrelsen rekommenderar att den operativa verksamheten avslutas i december 2020, och att stiftelsen därefter upplöses.

Efter kulturnämndens beslut är bristen i kassan minst två miljoner kronor, och troligen måste säsongsprogrammet förändras för att stiftelsen ska klara sina åtaganden. Målsättningen är ändå att den 22 musikanter starka orkestern ska kunna genomföra ett antal produktioner och avsluta året med de traditionsenliga julkonserterna i Göteborgs Domkyrka.

En nyckelaktör

Många har protesterat mot kommunens beslut och uttalat sitt stöd för GWO.

”Sveriges långa och stolta blåsmusiktradition är i fara. GWO är en nyckelaktör i detta arbete och därmed en angelägenhet för hela Sverige”, skriver Helena Wessman, rektor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, i ett inlägg.

Stiftelsens beslut kan också ses som ett sista försök att vid sidan av befintliga sponsorer hitta en annan finansiär.

– Vi tar detta beslut för att skapa en ordnad avveckling och parallellt se om det finns någon annan möjlighet med en ny finansiär eller huvudman, säger vd Kristian Jörgensen till P4 Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer