Litteraturexperterna: Hen får årets Nobelpris i litteratur

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag tillkännager Svenska Akademien vem som blir årets nobelpristagare i litteratur.

Kulturnyheterna har pratat med några av landets litteraturexperter om vilka som förtjänar priset.

Björn Wiman är kulturchef på Dagens nyheter. Han tror och hoppas att den norske författaren Karl Ove Knausgård blir årets nobelpristagare.

– Jag tycker att det han har gjort med sin romanserie Min kamp är bland det mest banbrytande som har gjorts inom skönlitteraturen på många årtioenden. Och hans senaste roman, Morgonstjärnan, är bland det bästa som skrivs i skönlitterär väg i världen just nu, säger han.

Karl Ove Knausgård är 52 år gammal, en ung ålder för en Nobelpristagare.

– Det vore på samma gång ett väntat som ett överraskande val av Svenska Akademien. Ingen tror att det kommer att bli han och därför är det sannolikt att det blir just han, säger Björn Wiman.

Anneli Dufva har under många år arbetat som litteraturkritiker och är i dagsläget dramaturg och redaktör på Dramaten. Hon nämner bland andra Annie Ernaux, Joyce Carol Oates och Dubravka Ugrešić på sin lista bland värdiga pristagare.

– Sen vill jag också nämna Chimamanda Ngozi Adichie. Hon skulle vara en rolig pristagare för att hon är väldigt läst och skriver om stora frågor. En halv gul sol handlar om Biafrakriget och Americanah handlar om exilen och rasfrågor, säger Anneli Dufva.

Victor Malm är litteraturkritiker på Expressen och har disputerat i litteraturvetenskap. Han hoppas att den norske författare Dag Solstad blir årets pristagare.

– Han är den sortens författare som för varje ny roman nästan uppfinner en ny regel för hur romaner kan komponeras. Den sortens ganska vildsinta romanskrivande är jag väldigt förtjust i och jag tycker att Svenska Akademien är väldigt bra på att belöna den sortens romankonst, säger han och fortsätter:

– Jag håller Dag Solstad otroligt högt. Han är verkligen bland de största romanförfattarna i hela Europa i min bok.

Kaj Schueler är författare, skribent och tidigare kulturredaktör på Svenska dagbladet. Han framhåller att han inte vet vem som tilldelas priset i år, men ändå har förhoppningar.

– Det är dags att Salman Rushdie får priset. Han är en lysande essäist och motsvarar väldigt mycket vad man kan kräva av en Nobelpristagare. Hans roman Midnattsbarnen måste anses vara en av de bästa från 80-talet. Och han är en förnyare av romankonsten, inte minst vad gäller Midnattsbarnen, men också Satansverserna.

Nobelpriset i litteratur

Nobelpriset i litteratur har delats ut sedan 1901 och av de 117 pristagarna har 16 varit kvinnor.

Den som tilldelas priset får förutom äran en prissumma på tio miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.